Over een paar dagen barst het festival los, en Sander Ummelen heeft er zin in. “Absoluut! Het is een combinatie van zin en gezonde spanning. Ik ben erg benieuwd hoe de derde editie gaat bevallen, zowel bij de organisatie (de geloofsgemeenschappen) als het publiek. We zijn een klein festival, althans in naam, dus we moeten nog erg bouwen aan die naamsbekendheid. Dit jaar hebben we extra ingezet op vernieuwende samenwerkingen tussen gebedshuizen en cultuurmakers, dus we hopen dat dat een aansprekend format is voor het publiek.”

Gebedshuizen nemen de leiding

IMG_8952
Brood bakken met BROODERhood, met Aya Sofya moskee.

Heilige Huisjes Rotterdam is een festival dat niet alleen gaat over culturele evenementen in gebedshuizen, zo ligt Sander toe.Heilige Huisjes Rotterdam wordt elk jaar georganiseerd door een projectteam, in samenwerking met de Gemeente Rotterdam. Sommige mensen denken dat we een culturele organisatie zijn die denkt te weten wat goed is voor gebedshuizen en geloofsgemeenschappen. Zo is het niet, de insteek van Heilige Huisjes Rotterdam is vanaf het begin af aan het werken samen met de geloofsgemeenschappen geweest.”

“De gemeenschappen en beheerders van de gebedshuizen zijn in de lead voor het hele festival. Wij zorgen voor nieuwe ideeën en dragen nieuwe samenwerkingen aan, en helpen bij de praktische kant van de festivalorganisatie. Door ‘van onderop’ te werken geloven we dat we zorgen voor een beter en langduriger draagvlak bij de gemeenschappen zelf om ook na het festival door te gaan met culturele programmering en maatschappelijke samenwerkingen.”

Op donderdag 6 juni zal het festival feestelijk worden geopend in de Paradijskerk. Hier kunnen bezoekers alvast een voorproefje krijgen van wat hun in het weekend te wachten staat. Sander: “Tijdens de opening laten we wat highlights zien van het hele festival. Muziek, theater, spoken word, mode… Maar we gaan het ook hebben over de inhoud. In een panelgesprek hebben we twee vertegenwoordigers van gebedshuizen, van de Evangelische Broedergemeente en de AyaSofya Moskee, gevraagd om te vertellen over hoe zij de aanloop naar het festival, en de samenwerking met culturele makers hebben ervaren. Die makers vertellen vervolgens over hun perspectief op het proces. Uiteindeijk willen we laten zien dat deze samenwerkingen heel waardevol kunnen zijn, niet alleen voor een festival maar wellicht ook op de lange termijn.”

Heilige Huisjes Rotterdam vindt plaats van 6 tot en met 9 juni 2024. Meer informatie vind je hier: heiligehuisjesrotterdam.nl.

Wil je bij de opening zijn? Dat kan! Bestel je kaartje hier.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.