Met een netwerk van mannen en vrouwen die verenigd zijn in de ‘Geest van Assisi’, heeft de internationale beweging Sant’Egidio op 20 oktober jl. in Rome nog een plechtige oproep tot vrede ondertekend, samen met paus Franciscus en andere vooraanstaande vertegenwoordigers van het christendom, de islam en andere godsdiensten.

“We moeten absoluut deze nieuwe, gevaarlijke vormen van instrumentalisering van de godsdienst vermijden,” zo meldt de beweging. “De poging om een nieuwe ‘botsing van beschavingen’ uit te lokken, moet worden gestopt. Die komt voort uit economische, politieke en ideologische motieven, die evenwel veraf staan van ware godsdienstigheid. Ze dient geen ander doel dan het vreedzaam samenleven en de integratie, die niet zonder moeite in Europa tot stand zijn gekomen, te ondermijnen.”

In gebedsplaatsen moet iedere haat ontoelaatbaar zijn en is de naam van God de naam van de vrede, stelt Sant’Egidio Nederland. “In die zin zijn cultusplaatsen, zoals kerken, moskeeën en, synagogen, de eerste plaatsen die moeten gevrijwaard worden van ieder geweld.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.