De Oecumenische Vrouwensynode is een breed netwerk van vrouwen en organisaties actief op het gebied van vrouw, geloof en maatschappij. “Als voorman van de Protestantse kerk reageerde u met verbazing op de vele nare ervaringen en met afwijzing van seksisme, daar zijn we blij mee,” zo richten de brievenschrijvers zich tot PKN-voorman René de Reuver. Maar ze zijn vooral kritisch: “Seksisme binnen de kerk wordt vaak ingegeven door een theologische visie op vrouw en ambt. En ook andersom: de visie op vrouw en ambt heeft vaak meer met seksisme te maken dan met doordachte theologie. Seksisme is overal, dus ook binnen de kerk.”

“Wat ons heeft verbaasd is uw opmerking, in dit verband, dat het feit vrouwen niet in iedere gemeente binnen de PKN mogen voorgaan, losstaat van seksisme en een kwestie is van keuzevrijheid,” zo schrijft de vrouwensynode. “Hier zetten wij grote vraagtekens bij. Bovendien: vanuit de landelijke kerk zou een sterke steunbetuiging aan haar plaatselijk werkende vrouwen op zijn plaats zijn. Die is gemist en dat doet zeer.”

Tevens lijkt de ruimte voor een open en kritisch gesprek ingeperkt te zijn, menen de schrijvers van de brief. “De beperkingen kunnen niet zo gemakkelijk worden weggezet onder het kopje keuzevrijheid.” En verderop: “Juist binnen de kerk van Christus zou het over diversiteit en gender moeten gaan. Daarom willen we u oproepen dit gesprek te stimuleren, om te beginnen binnen de PKN.”

Lees hier de gehele brief van de Oecumenische Vrouwensynode.

hartpijn

De seksistische kerk

"Onderzoek laat op een verpletterende wijze zien wat er mis is in de kerk"

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 4 reacties — praat mee.