Eén van de doelen van het project is duidelijk maken wat de geschiedenis van de inwoners van Sint Eustatius is.  “Het is belangrijk om de namen van onze voorouders uit archiefbronnen te halen en ze bekend te maken om zo het narratief om te draaien. Onze voorouders waren niet alleen ”slaven”, het waren mensen; mensen met een naam, een gezicht, een beroep, een verhaal”, zegt projectleider Kenneth Cuvalay van de St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance.

Schrijver en educator Marvin Hokstam voerde in 2022 een vergelijkbaar project uit met de Surinaamse gemeenschap. “De zwarte gemeenschap heeft een schat aan niet-vertelde verhalen. Naast slavernij, marginalisatie en ontbering zit onze geschiedenis vol met grootse verhalen, van heldendom, liefde en ondernemerschap. Zwarte mensen hebben ook een geschiedenis van voor de slavernij en van na de slavernij, met verhalen die voortleven in de mondelinge overlevering van de gemeenschap. Deze verhalen zijn eeuwenlang genegeerd door de Eurocentrische geschiedschrijving. Veel zwarte mensen zijn zich niet bewust van de rijkdom aan materiaal in archieven die wachten om ontdekt te worden en omgezet te worden in boeiende verhalen over onze voorouders.”

De voorouders van Sint Eustatius kwamen uit diverse landen op het Afrikaanse continent en brachten kennis, waarden en tradities mee. “Ze overleefden de misdaden en gruwelen van de Middle Passage; onze voorouders leven virtueel in ons. Er bestond ook een grote vrije zwarte gemeenschap in St. Eustatius waar weinig over bekend is. We moeten onze voorouders uit de vergetelheid halen. Eeuwenlang waren zij anoniem, cijfers in documenten, figuranten in de geschiedenis van de kolonisator, terwijl het in feite onze voorouders waren die voor een groot deel de Amerika’s opbouwden.”

Stamboomonderzoek

Deelnemers aan het project kunenn hun stamboom onderzoeken, maar bijvoorbeeld ook een verhaal schrijven over een inspirerend persoon. De Alliantie kijkt erg uit naar de resultaten van het project en vertrouwt er volgens Cuvalay op “dat de verhalen het hart en de ziel van het wilskrachtige Statiaanse volk zullen vastleggen, met heldhaftige walvisjagers, meester-kleermakers, timmerlieden, vroedvrouwen, kunstenaars, muzikanten, genezers, leraren en wat dies meer zij. De Alliantie bereidt zelf een speciaal eerbetoon voor aan Statia’s eigen “Congo Man”, de heer Eric Henriquez, die in november 2023 is overleden.”

Remember Statia SE-ABG_ March 26 gathering with ASOB screening

De St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance ontstond naar aanleiding van protesten tegen de opgravingen op een 18e-eeuwse begraafplaats van slaafgemaakte Afrikanen in juni 2021 op Sint Eustatius. De protesten werden aanvankelijk geleid door de politieke partij Ubuntu Connected Front Caribbean. Gevestigd in Sint Eustatius en met bondgenoten over de hele wereld, verbreedde de St. Eustatius Afrikan Burial Ground Alliance de reikwijdte van de strijd gericht op andere Afrikaanse begraafplaatsen in St. Eustatius, zoals de Afrikaanse begraafplaats Godet (Godet / Fort Amsterdam).

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.