Een internationaal congres over slavernij, hoorcolleges en een nieuwe boekenreeks plus tijdschrift. Het onderwerp leeft en trekt volle zalen. Onderzoekers, van historici tot juristen, bundelen hun krachten in de Leiden Slavery Studies Association.

De Verenigde Naties riep 25 maart uit als Herdenkingsdag voor de Afschaffing van de Transatlantische Slavenhandel. De belangstelling voor de pijnlijke handel in mensen beleeft een grote piek. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Verenigde Staten de slavernij afschafte. De interesse in slavernij was recent al sterk gegroeid, zowel in de wetenschap als in de maatschappij, constateert historicus Karwan Fatah-Black van de Universiteit Leiden. In 2013 was het 150 jaar geleden dat Nederland slavernij verbood. Hierdoor kreeg het onderwerp een boost, mede door de toenmalige televisieserie De slavernij en ook dankzij de Oscarbekroonde film 12 years a slave.

Interdisciplinaire benadering slavernijonderzoek
Fatah-Black richtte dit collegejaar samen met historicus Damian Pargas en andere collega’s de Leiden Slavery Studies Association op. Pargas: ‘Leiden heeft een unieke collectie van onderzoekers die zich vanuit hun periode en gebied met slavernij bezighouden: van slavernij in de Middeleeuwen tot de 20e eeuw en van Suriname en de Verenigde Staten tot Azië. Wij wilden deze krachten bundelen en interdisciplinaire samenwerking stimuleren.’ De onderzoeksgroep begon met historici en omvat nu ook Leidse antropologen, afrikanisten, juristen en onderzoekers van International Studies.

Congres Slaving Zones
De groep organiseert het internationale congres Slaving zones op 1 en 2 juni in Leiden. Het congres zoomt in op slavernij in alle delen van de wereld, van het oude Egypte tot heden. Centrale vraag is: waarom worden sommige groepen tot slaaf gemaakt en anderen niet? Pargas: ‘Het antwoord op die vraag geeft inzicht in hoe mensen over zichzelf en anderen denken en hierdoor leren we beter te begrijpen waarom slavernij mogelijk was en is.’

Meer aandacht voor atypische slavernij
Het onderzoek naar slavernij heeft de laatste jaren een andere insteek gekregen. Fatah-Black: ‘De benadering was heel economisch geworden. Er werd een kosten-batenanalyse gemaakt en de conclusie was dat slavernij niet zo winstgevend was als gedacht. Nu wordt onderzocht hoe verweven de slavernij was met de samenleving, welke gevolgen deze op allerlei gebieden had. Ook is er meer aandacht voor atypische vormen van slavernij zoals in steden.’

Bron: Universiteit Leiden 

Nog geen reactie — begin het gesprek.