Het is geen geheim dat we in Nederland worstelen met wat vaak ‘het islam-vraagstuk’ wordt genoemd. Het publiek en de politiek vragen zich geregeld hardop af of ‘Nederland’ kan worden verenigd met islam, en hoe dit er dan uit zou moeten zien. Tijdens haar onderzoek, en door persoonlijk ervaringen, is Britt steeds meer geïnteresseerd geraakt in het leven van Nederlandse bekeerlingen, en wat we van hen kunnen leren.

On the ground experts

Naar haar inzicht, zijn bekeerlingen vaak ervaren in het omgaan met verschillen. Zij worden vaak dagelijks geconfronteerd met vraagstukken over identiteit, belonging en religie tijdens gesprekken met hun familie, vrienden en hun verdere omgeving. Om hiermee om te gaan ontwikkelen zij op creatieve wijze strategieën. Juist die ervaringen vormen kennis over hoe we ook in andere contexten om kunnen gaan met verschillen en spanningen daartussen. Met andere woorden, door van deze ‘on the ground experts’ te leren hoopt Britt inzicht te krijgen in grotere sociale vraagstukken rond het verzoenen van (vermeende) verschillen tussen ‘het seculiere’ en islam.

Kop koffie en goed gesprek

Sta jij ervoor open om jouw ervaringen (anoniem) te delen als Nederlandse bekeerling, of als zoon of dochter van een bekeerling? Dan nodig ik je graag uit voor een kopje koffie en een goed gesprek. Ben jij zelf geïnteresseerd of ken je mensen die wellicht open staan om hun ervaringen te delen, neem dan ook gerust contact op per mail via 1711457@student.uwtsd.ac.uk, dan kan ik meer informatie sturen over het onderzoek.

Over Britt Bakker

Britt Bakker behaalde haar BA in Sociologie aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, haar LLM in International Crimes and Criminology aan de Faculteit Rechten, en haar MA in Peace, Trauma and Religion aan de Faculteit Religie en Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit onderzoek is onderdeel van haar Professional Doctorate in Interfaith Studies aan de University of Wales Trinity Saint David.

Britt Bakker

Britt Bakker

Salesmanager

Britt Bakker is Professional Doctorate Student in Interfaith Studies aan de University of Wales Trinity Saint David, waar zij onderzoek …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.