Ik lieg niet, in Marokko zit een ezelsrug standaard vol striemen van stokslagen, de ribben steken uit, de poten zijn bedekt met knobbels en de vacht en kop baden in vliegenzwermen.

Waarom deze verwaarlozing, waarom deze mishandeling? De ezel geeft de mens zoveel moois. Het geeft zijn poten, zijn rug, zijn longen, zijn vertrouwen, haar melk, en, in bepaalde pubergevallen, zelfs haar gynaecologische grot. Geen dier zo bereidwillig en trouw als de ezel, trouwer dan ieder baasje. Weer of geen weer, hij staat altijd voor je klaar, laat je nimmer in de steek. Wie hem in het oor krabt, heeft een vriend voor het leven.

Bovendien onthoudt de ezel elke route blindelings; TomTom avant la lettre! En laten we vooral niet vergeten dat ‘t de ezel was die onze lieve Heer redde door hem als kindeke in die ijskoude stal met zijn adem warm te houden!

Weleens een ezel van dichtbij bestudeerd? Kijk eens goed naar die weelderige pluimstaart, wat een gratie, en die kop, die aandoenlijk hangende onderlip, die grote, peilloze ogen, en dan die wimpers, geen dier heeft zulke majesteitelijke oogharen; een diva op vier poten. En weleens een veulen zien spelen? Dit jongdier hoort beslist in het ziekenfondspakket: probaat middel tegen depressies. Geen dier zo vrolijk makend, met van die opbeurende oren, en die net iets te grote kop waarmee het van die dartele schijnaanvallen doet; elke droeve ziel fleurt acuut op.

Nog iets: wist u dat ezelinnenmelk tot de gezondste melk behoort? Gezonder nog dan mensenmelk en koemelk bij elkaar. Schatrijk aan vitamine A, B1, B2, C, D, E en barstend van de mineralen. Het hoge proteïnegehalte zorgt voor een boterzachte en tegelijk retestrakke huid. Fijn voor de vrouw. Niet voor niets baadde Cleopatra iedere ochtend in dit wondervocht, net als de knappe, promiscue zus van Napoleon, Pauline Bonaparte. En ook Sisi, de Oostenrijkse keizerin, nam iedere dag dartele duikjes in enorme ezelinnenmelkbadkuipen. Het spulletje is bovendien raadselachtig heilzaam tegen kwalen, het bestrijdt kanker, schimmelinfecties, huidziektes.
En hoeveel noten heeft ‘t op zijn zang? Bijna niets: een beetje water, een beetje stro, een tochtloos stalletje, dat is alles.

Wist u trouwens dat als een voetballende Berber-Marokkaan een doelpunt scoort, hij ‘agjoer!’ (=ezel) uitroept? Kennelijk staat ezel voor geluk, blijdschap en voorspoed, maar dus alleen op het voetbalveld – zo maf is de Berber.

Bij de recente verkiezingen in Marokko is een moslimpartij als grootste uit de bus gerold. Gaan de moslims iets goeds doen voor dit genadige dier Gods, zoals betere huisvesting en arbeidsvoorwaarden, maatregelen tegen huiselijk geweld, hoefvriendelijke wegen, etc. Niets! En weet u waarom? Omdat deze moslimpartij geen moslims vertegenwoordigt maar ‘verveelmoslims’. In de islamwereld, moet u weten, zijn de verveelmoslims de grootste groep. Dat zijn werkloze moslims die de godganse dag in en rond de moskee hangen. Bidden als tijdverdrijf. Geef je deze moslims een baan als spekroker, bierbrouwer of als barman in een seksclub, staan ze vooraan de rij.

Het is tijd voor een Ezelpartij, mensen. Een dier dat ons zoveel moois geeft, die moeten we iets teruggeven. Om te beginnen een stukje eer en rehabilitatie. Ik denk aan een lintje, of liever: een standbeeld, drie standbeelden. Een van marmer op het Jemaa’el Fna-plein in Marrakech, een van chroom op het grote plein in Nador, een gegoten in brons op het Mohammed V plein in Casablanca, vlakbij de graftombes van de Koninklijke familie.
Daarom ga ik een Ezel-Petitie opstellen en bied ‘m aan koning Mohammed VI aan. Hij mag de standbeelden onthullen.

Doet u mee? Meldt u zich bij mij aan.

benzikavierk

Mohammed Benzakour

Schrijver en columnist

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver en socioloog. Zijn nieuwste boek is verhalenbundel ‘De ogen van Fadil’ (2020). …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.