De mensen en de natuur rondom de mijnen in Colombia lijden onder de mijnbouw, zo legt Ter Kuile uit. “Een klein volk, de Yukpa, dat al vijfhonderd jaar koloniale ellende heeft overleefd, dreigt nu uit te sterven. Boeren krijgen een habbekrats voordat hun land door de mijn wordt verzwolgen. Ook dorpjes en bossen verdwijnen in het niets. Wie protesteert en probeert mede-getroffenen te verenigen, loopt een groot risico vermoord te worden. De mensen en alle leven rondom de mijnen lijden voor én door onze levensstijl. En omdat kolen de meest vuile en CO2 veroorzakende bron van energie zijn, lijdt de hele aarde eronder.”

De actievoerders pleiten voor “een samenleving die vooral veel minder energie en grondstoffen verbruikt en vreugdevol groene groei leeft door meer en meer in harmonie met het leven op Aarde te leven”.

Bij eerdere ecotage-acties op het kolenspoor hebben de activisten aan het Openbaar Ministerie en de politie gevraagd om te helpen de stroom ‘bloedkolen’ te stoppen door beslag te leggen op de treinen en binnenschepen vol bloedkolen. “Tot nu toe is daar nog geen gehoor aan gegeven,”schrijft Ter Kuile in een brief aan de ministers Beljaarts en Hermans. “Daarom vragen we nu ook u om hulp door een importverbod op bloedkolen af te kondigen en/of op andere manieren die u door uw positie als ministers van Economische Zaken en Klimaat en groene groei hebt, mee te helpen om de stroom bloedkolen tot stoppen te brengen.”

Ter Kuile maakt deel uit van een grotere groep bezorgde burgers verenigd in de beweging Kappen met kolen. “Wij maken ons grote zorgen over het feit dat kolencentrales in Nederland en Duitsland weer worden opgestart of langer open blijven,” zo schrijft de beweging.

“We vinden het onbegrijpelijk dat deze vorm van fossiele energie in deze tijd van opeenvolgende klimaatrampen als gevolg van de opwarming van de Aarde nog steeds is toegestaan. Kolen zijn niet alleen verantwoordelijk voor een onevenredig hoge CO2-uitstoot, ze veroorzaken ook veel milieuschade bij de winning en leiden tot gezondheidsschade als gevolg van de fijnstof die na verbranding vrijkomt. Van alle maatregelen om onze CO2-uitstoot te verminderen, is stoppen met steenkool de snelste en makkelijkste manier. Daarom moet onmiddellijk een einde worden gemaakt aan het gebruik van kolen.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.