kloptDe website Stellingchecker.nl stelt vanaf vandaag iedereen in staat uitspraken van politici aan te dragen voor een factcheck en ook zelf een check uit te voeren. De website wordt gemodereerd door ervaren journalisten. Stellingchecker.nl is een initiatief van de weblogs sargasso.nl en republiekallochtonië.nl. De financiering komt van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en de Stichting Democratie en Media.

De missie van Stellingchecker.nl is het vergroten van de betrokkenheid van burgers bij de Nederlandse media en de Nederlandse politiek. We willen het kritisch gebruik van media door Nederlandse burgers bevorderen en stimuleren dat politici en media zich nauwkeuriger uitlaten, zodat de democratische besluitvorming zorgvuldiger verloopt.

We doen dit door politieke uitspraken in en door de media tegen het licht te houden volgens de principes van het International Fact-Checking Network (IFCN):

1. Toegewijd aan onpartijdigheid en redelijkheid
2. Toegewijd aan transparantie van bronnen
3. Toegewijd aan transparantie van de organisatie en de financiering
4. Toegewijd aan transparantie van de gebruikte methodologie
5. Toegewijd aan open en eerlijke correcties

Werkwijze
De redactie van Stellingchecker.nl monitort zelf het nieuws en pikt daar controversiële uitspraken van politici en andere opiniemakers uit om tegen het licht te houden. Ook worden links gedeeld met checks van andere media.

Daarnaast wil Stellingchecker.nl een platform zijn voor het publiek om zelf uitspraken voor een check voor te dragen. Ook bestaat er de mogelijkheid zelf checks in te zenden of bestaande checks over te doen. De redactie beoordeelt de kwaliteit van ingezonden materiaal en verwijdert dit als het de toets der kritiek niet doorstaat.

Om misbruik door trollen te voorkomen neemt Stellingchecker.nl een aantal technische maatregelen, die deels nog in aanbouw zijn. In ieder geval wordt het gebruik van pseudoniemen zoveel mogelijk ontmoedigd. Transparantie over de identiteit van de checker maakt deel uit van de kwaliteit van de check.

Experiment
Stellingchecker.nl wil als journalistiek experiment in elk geval tot en met de formatie van een nieuw kabinet intensief werken aan de totstandkoming van een netwerk van fact-checkers. Daarna zal besloten worden op welke manier het initiatief kan landen in de Nederlandse mediawereld.

Al één reactie — praat mee.