Wetenschap. Toen de CERN-fysici dachten Einsteins relativiteitstheorie (E = mc²) te hebben gekraakt (neutrino’s zouden sneller reizen dan fotonen waardoor in consequentie tijdreizen mogelijk werd) lieten ze voor alle zekerheid anderen meekijken. Via internet kon de hele wereld tot in geeuwwekkend detail zien hoe de experimentatoren hun metingen uitlegden. Dat was een zeldzame les in transparantie en openheid. Natuurlijk zal later blijken, zoals zo vaak bij Italianen, dat het allemaal kolder is.

Bestuur. De Wet Openbaarheid van Bestuur is een fijne wet die jou het recht geeft om te achterhalen of de klunsspionnen van de AIVD jou wel of niet schaduwen.

Islam. Het meest eminente en meest gereciteerde Koranhoofdstuk heet ‘Al Fatiha’ – de Opening. Maar helaas hebben weinig moslims last van een open mind.

Christendom. De Openbaringen van Johannes bezingen een aanlokkelijk hemeloord. We moeten het maar geloven, nochtans heb ik van niemand een ansichtkaart mogen ontvangen.

Gerard Reve. De burgerschrijver werd eens gevraagd om een dagsluiting te verzorgen. Hij bedankte de organisatie voor deze eervolle opdracht, omdat hij vreesde dat als hij ‘de dag zou sluiten, hij nooit meer opengaat.’

Romankunst. De meester van het boek herken je, zegt men, aan de openingszin. Ik heb twee favorieten: die van Garcia Marquez in Cien Años de Soledad en die van Couperus in de Stille Kracht. Beide zinnen zijn lang, maar dat is niet de reden. De reden mag u zelf ontdekken.

Liefde. De openingszin aan de bar maakt of de vrouw wel of niet uit de kleren gaat. Het zijn dus de mannen die wikken en de vrouwen die beschikken. Een grote ongelijkheid waarover op Internationale Vrouwendag geen vrouw rept.

Sport. De US Open, de French Open, de Australian Open, de Italian Open, allemaal tennis- en golftoernooien die stellen dat ze ‘open’ zijn, dat iedereen, ongeacht leeftijd, klasse, geslacht, of anderszins mag meedoen. Aantoonbare apekool, omdat al deze zogenaamde Open Events voor 100% bevolkt (spelers én publiek) worden door een zeker slag kakineus rijkeluiskindertjes met samengeknepen witte billetjes.

Schaakspel. In de schaakwereld geldt dat wie de beste opening heeft, de pot wint. Karpov schijnt eens de KGB ingeschakeld te hebben om de openingszet van zijn tegenstander te ontfutselen. Ik houd ook van schaken, vooral als het wulpse deernen betreft. Alleen vergeet ik altijd losgeld te vragen.

Existentie. Mensen die in de Here zijn roepen ‘O God!’, mensen die tegen de Here zijn roepen ‘O-PEN.’

Huis. Afgelopen weekeinde organiseerde de NVM de Open Huizen Dag. Men mag dan vrijblijvend een huis bezichtigen. Op de enige dag dat in Nederland de huizen open zijn, schuilt er een commercieel addertje onder het gras. Het zou mooi zijn als net als in Marokko de huizen het hele jaar open zijn – zonder commerciële adders.

Debat. Veel integratie-discussianten bezigden vaak de term ‘open samenleving’ om de tolerantie van dit land te markeren. Tien jaar later weten we dat die open samenleving vooral begrepen moest worden als ‘gesloten samenleving’.

Natuur. De christelijke staatssecretaris van Natuur, Henk Bleker, wil voor honderden miljoenen euro’s natuurgrond ‘openbaar aanbesteden’. Dat wil zeggen dat voortaan iedere oelewapper met teveel pecunia een stuk natuur mag platgooien voor hotels en midgetgolfbanen. Zal Jezus leuk vinden.

Eiland. Ik was recentelijk een paar dagen op Texel en op goed moment, wandelend over een gouden, meanderende Noordzeekust, drong het gloedvol binnen: ‘Ik ben geschapen voor een eiland.’ De weidsheid van de hemel, de beweeglijke architectuur van de schapenwolkjes, de wisselende kleuren van de zee en het flikkerlicht van de torens, maar vooral die majesteitelijke openheid van een overweldigend panorama; een grandioos prisma dat bekoorde zonder eenmaal te vermoeien of te vervelen. En dan, liggend in het duinzand of leunend over de kademuur, al die bewegingen gadeslaand van hen die vertrekken en hen die terugkeren. Ik wil leven in openheid en sterven op een eiland.

benzikavierk

Mohammed Benzakour

Schrijver en columnist

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver en socioloog. Zijn nieuwste boek is ‘De reus uit de Rif’ (2024). Eerder schreef …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.