“De winnaar van dit jaar staat met de poten midden in de modder van onze welvarende maatschappij en slaagt erin met onorthodoxe middelen mensen te mobiliseren,” zo meldt het juryrapport. “Zo krijgen de afgehaakten een gezicht en worden hun directe problemen aangepakt. De actie gaat altijd gepaard met een luide aanklacht tegen instanties en overheden die gaten laten vallen in de dienstverlening aan burgers. Dit onvoorwaardelijke engagement met de ongeziene en ongehoorde onderkant van onze samenleving heeft de jury overtuigd.”

De Prijs is vernoemd naar Ab Harrewijn (1954-2002), theoloog, dominee, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede Kamerlid van GroenLinks. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt sinds 13 mei 2003, een jaar na het plotselinge overlijden van Ab Harrewijn.

De jury van de Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Hub Crijns (voormalig directeur DISK), Kees Vendrik (oud-collega van Ab in de Tweede Kamer), Job de Haan, (bestuurslid De Linker Wang), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot van Ab), Nora Kasrioui (winnaar 2018) en Els Veenis (voormalig partijbestuurder GroenLinks). De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs krijgt een kunstwerk met bijbehorende cheque van 5000 euro uitgereikt. Voor de andere vier genomineerden is een prijs van 1500 euro beschikbaar.

Overige genomineerden

Ab-Harrewijn-Prijs_logo

De overige genomineerden voor de Ab Harrewijn Prijs 2023 waren:

  • Bryan Vreijsen is de oprichter van brabantmaatjes.nl, een website voor jongeren die zich eenzaam voelen.
  • Thuis in Oss is een stichting die de opvang van vluchtelingen begeleidt, niet kijkt naar reden, herkomst of afkomst, maar naar mensen op zoek naar veiligheid.
  • Celien Anches (Glamma) zet zich in voor Rotterdamse kinderen die het moeilijk hebben (en hun moeders).
  • Gianni Da Costa van Giving Back Projects/Stichting Rondom de Klas uit Amsterdam richt zich op mensen zonder verblijfsvergunning die geen recht hebben op een uitkering of op hulp van de voedselbank.

Ab Harrewijnrede door minister Carola Schouten

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatiebeleid en Pensioenen, hield tijdens de bijeenkomst in Utrecht de Ab Harrewijnrede. Voordat ze de politiek in ging, was ze onder meer beleidsmedewerker en in die hoedanigheid heeft ze met Ab Harrewijn gewerkt aan wetgeving die leidde tot de oprichting van de Landelijke Cliëntenraad. Schouten is, zo meldt de website van de Ab Harrewijn prijs, “erop gericht om geluiden van mensen te horen voor wie ze beleid maakt.” Ze heeft een aantal wijzigingen in de Participatiewet doorgevoerd en een programma op het gebied van het bestrijden van geldproblemen, armoede en schulden opgetuigd. Schouten: “We moeten ervoor zorgen dat het aantal mensen in armoede en met problematische schulden structureel afneemt.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.