Gloria
Gloria is projectmedewerker van het South Democratic Engagement, Monitoring and Observation Program (SSuDEMOP), waar zij zich inzet om vrouwen te betrekken bij de hervormingsagenda in Zuid-Soedan.
“Het hoge aantal gevallen van gender-gerelateerd geweld (GGG) in Zuid-Soedan is alarmerend. Het aantal meldingen van gedwongen huwelijken, verkrachting en vrouwenmoord neemt toe. In een patriarchale samenleving die geen respect heeft voor vrouwenrechten zijn vrouwen heel kwetsbaar. Het bewustzijn onder vrouwen neemt toe, maar als zij culturele praktijken die hun welzijn schaden afwijzen, leidt dit vaak tot meer geweld.
Als mensenrechten- en vrouwenactivist behartig ik de belangen van vrouwen en meisjes richting beleidsmakers. Zo draag ik bij aan het wetsvoorstel voor familierecht. Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, is dat een grote mijlpaal voor de emancipatie van vrouwen.
Samenwerken met beleidsmakers is van vitaal belang. Zij zijn bondgenoten in de strijd voor gendergelijkheid. Maar het gebrek aan politieke wil om beleid te veranderen is soms erg frustrerend. Zo namen vrouwen lange tijd niet deel aan de besluitvorming. Daarom is het nodig om het narratief te veranderen: vrouwen moeten ook worden betrokken bij besluitvormingsprocessen. Als vrouwen niet aan tafel zitten om te bespreken wat vrouwen willen, zal het beleid hun belangen niet weerspiegelen. Daarom blijf ik me inzetten voor een samenleving die werkt voor ALLE genders.”
Vicky
Vicky ondersteunt Zuid-Soedanese partners in hun belangenbehartiging, activiteiten rondom vrede en het bouwen van een netwerk van vredesactivisten.
“Gendergerelateerd geweld (GGG) in Zuid-Soedan is niets nieuws, aangezien het altijd gedreven is door onze patriarchale samenleving. Het is cultureel bepaald dat vrouwen niet over hun rechten of gevoelige onderwerpen die hen raken, zoals aanranding en echtscheiding, mogen spreken. In de huwelijkscultuur zijn mannen gedwongen om veel koeien als bruidsschat te betalen. Daardoor wordt een vrouw als eigendom beschouwd. Dat maakt dat een vrouw kwetsbaar is voor geweld.
Dit alles kan veranderd worden als vrouwen in hun kracht gesteld worden om namens zichzelf en andere vrouwen te spreken. Dat is hun recht. Bovendien moeten mannen begrijpen wat geweld tegen vrouwen inhoudt en welke normen schadelijk zijn voor vrouwen.
Als het om GGG gaat, moeten de behoeftes van slachtoffers onze eerste prioriteit zijn. Daarnaast is het van belang dat de overheid programma’s opzet om het zelfvertrouwen van vrouwen te versterken om zich te verzetten tegen schadelijke normen en taboes die zorgen voor een groter risico op GGG. Dat zou niet alleen zorgen voor gerechtigheid, maar ook voor meer gendergelijkheid in de gemeenschap.”
Lees online bij PAX ook de verhalen van Martha en Martina.
Over het Leaders of Peace-programma
Het Leaders of Peace-programma (2021 – 2025) focust zich op een gendergelijke, inclusieve samenleving. Dat doet PAX samen met Plan International, HealthNet TPO en de Zuid-Soedanese ngo’s EVE en AMA. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is strategisch partner. We werken aan een betere bescherming van meisjes en vrouwen tegen gendergerelateerd geweld, betere voorzieningen voor slachtoffers en een sterker rechtssysteem. Zo bouwen we voor een samenleving waarin meisjes en vrouwen zich veilig voelen. Ook strijden we ervoor dat vrouwen een belangrijke rol spelen in vredesprocessen, zodat duurzame vrede in Zuid-Soedan binnen handbereik komt. Lees meer over het Leaders of Peace-programma.
Kom in actie voor vrede en gendergelijkheid!
In maart 2023 organiseert PAX een vredesblok tijdens de Women’s March om extra aandacht te vragen voor vrede en gendergelijkheid. Lijkt het je leuk om mee te helpen met het organiseren van het vredesblok? Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden!