Zowel de uitreiking van de titel MensenrechtenMens 2022 als de presentatie van het onderzoek zijn onderdeel van het de viering van het tienjarig jubileum van het College voor de Rechten van de Mens.
Over de winnaar: Celien Anches
In Rotterdam en ver daarbuiten staat Celien Anches bekend als ‘Glamma’. Via verschillende acties zet ze zich in voor armoedebestrijding: schooltassen of jassen inzamelen, babyspullen voor zwangere vrouwen, bijdragen voor boodschappenpakketten voor arme families. Dit gaat vooral via haar drukbezochte en laagdrempelige Facebookgroep Mommy’s Poppin.
“Ik kom zelf uit de armoede. Op het moment dat ik vanuit Suriname naar Nederland kwam, was alles heel makkelijk te verkrijgen en heb ik mezelf in de schulden gewerkt. Ik raakte mezelf en de grip op het leven kwijt en belandde onder de armoedegrens. Dat verhaal vertel ik zonder schaamte. Ik heb heel hard moeten werken om te komen waar ik nu ben. En dus zeg ik: jongens, kijk maar naar mij, ik kom van ver, maar probeer uit die spiraal naar beneden te komen, het is mogelijk!,” aldus Celien.
Onderzoek naar de beleving van mensenrechten
Armoede is een acuut probleem in Nederland dat vraagt om onmiddellijke actie. Niet in de laatste plaats omdat armoede veel verder reikt dan enkel een gebrek aan geld; het heeft invloed op het hele leven en de mate waarin iemand mee kan doen in onze samenleving. Met andere woorden: armoede verhoogt het risico op sociale uitsluiting en algehele sociale achterstand.armoede vaak ook andere mensenrechten onder druk zet. Gelukkig zijn er veel mensen zoals Celien die zich nu inzetten voor mensen in armoede.
Na de uitreiking van de titel MensenrechtenMens 2022 bood het College ook zijn onderzoek naar de beleving van mensenrechten aan aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Secretaris-generaal Maarten Schurink nam namens BZK het onderzoek ter ere van zijn tienjarig jubileum in ontvangst. Armoede was hierin een belangrijk thema.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich zorgen maken over de actuele problemen in Nederland die te maken hebben met energie, klimaat, armoede en huisvesting. Vooral problematiek die raakt aan sociale rechten (zoals adequate levensstandaard, een gezonde leefomgeving en huisvesting) roept zorgen op bij de Nederlandse bevolking. Mensen die aangeven financieel moeilijk rond te kunnen komen, maken zich nog meer zorgen om sociale rechten dan mensen die makkelijk kunnen rondkomen.
64 procent van de mensen met financiële problemen maakt zich bijvoorbeeld zorgen over het recht op zorg, in vergelijking met 30 procent van de mensen die makkelijk rond kunnen komen. Voor 63 procent van mensen die financieel moeilijk rondkomen leidt ook het vinden van een woning tot zorgen ten opzichte van 24 procent voor mensen die makkelijk rondkomen. Daarnaast valt op dat mensen die moeilijk kunnen rondkomen zich ook meer zorgen maken over andere rechten, zoals leven in vrede en veiligheid of het inschakelen van een advocaat (rechtsbescherming).
Bekijk het onderzoek op de website van het College van de Rechten van de Mens.
Lees ook
( advertentie )
MBO Raad zoekt professionals voor cyberveiligheid!
MBO Digitaal is een platform van de MBO Raad waarbinnen alle mbo-instellingen samenwerken aan de digitalisering van het onderwijs. Informatieveiligheid is daarbij cruciaal. Voor het programma Cyberveiligheid mbo gaat een nieuw team van start. De MBO Raad zoekt enthousiaste en ondernemende teamleden:
- 1. Beleidsadviseur privacy en cyberveiligheid.
- 2. Communicatieadviseur cyberveiligheid.
- 3. Projectassistent.