Verschillen

Mahmoud en Iyad komen beiden uit Syrië en vieren dit jaar voor de derde keer Ramadan in Nederland. Er zijn best nog wat verschillen met hoe Ramadan in Syrië wordt gevierd. Mahmoud: “Omdat in Syrië meer mensen vasten en er meer moslims zijn, wordt de sfeer anders en wel leuker. Mensen nodigen elkaar uit om samen te eten. Mensen werken daar ’s avonds i.p.v. ’s ochtends. Een uurtje voor de iftar wordt het superdruk op de straten omdat iedereen naar huis wil om met zijn vrienden of familie te eten.” Volgens Iyad wordt de sfeer in Syrië met Ramadan ook feestelijker: “In de maand van de Ramadan maken winkels in Syrië speciale producten om te verkopen. Op tv worden goede programma’s en series uitgezonden. De straten worden versierd en er zijn markten zoals hier in Nederland met Koningsdag.” In Nederland is de Ramadan dus een stukje minder zichtbaar (Dit wil natuurlijk niet wegnemen dat er ook in Nederland bij wordt stilgestaan!)

Betekenis

Voor Mahmoud heeft Ramadan voornamelijk de betekenis om te ervaren hoe arme mensen zich voelen: “Er zijn in deze wereld mensen die geen brood kunnen kopen om te eten. Ook zijn er plekken waar geen water is en mensen te arm zijn om dit te kopen. Ramadan laat je herinneren en voelen hoe deze mensen het daar hebben.” Voor Iyad is Ramadan een maand om het beste uit zichzelf te halen: “Ramadan is voor mij een maand om vanbinnen een puur persoon te zijn: ik train met goede gewoonten zoals het niet drinken van alcohol, gezond eten en nette woorden gebruiken. Ik probeer met Ramadan goede dingen te doen.”

Nederlanders en Ramadan

Zowel Mahmoud als Iyad weten niet precies wat voor betekenis Ramadan nou eigenlijk voor Nederlanders heeft. Ook ik, als doorsnee Nederlander, denk dat de kennis over Ramadan vaak wel ophoudt bij het 30 dagen vasten en dat het wordt afgesloten met het Suikerfeest. Voornamelijk voor Nederlanders die niet opgroeien in een divers milieu is het onwaarschijnlijk  de Ramadan van dichtbij mee te maken en te begrijpen wat de onderliggende gedachte ervan is. Om te zorgen dat er verbinding ontstaat tussen mensen met diverse geloofsovertuigingen en etnische achtergronden; we leven immers allemaal samen in Nederland, is het daarom belangrijk dat hiervoor mogelijkheden zijn. Het ervaren van tradities zoals het gezamenlijk eten van de iftar, de maaltijd na zonsondergang met Ramadan, is daarom een uitgelezen kans deze verbinding te creëren. Dat de iftars dit jaar op Eerste en Tweede Pinksterdag gehouden worden (zondag 20 en maandag 21 mei) geeft het een extra verbindende dimensie.

Bij deze iftars is iedereen welkom, welke achtergrond, religie of levensovertuiging je ook hebt. De iftars bieden een leuk programma met woord en spel en heerlijk (Syrisch) eten. Wil je meer weten? Zoek ons dan even op Facebook voor meer informatie en wie weet ontmoeten we je tijdens de iftar!

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.