In ‘Ik Azië’ vertellen de makers het verhaal van talrijke bijna onzichtbare Aziaten in Nederland en komt voor de een miljoen mensen met een Aziatische achtergrond in Nederland en gedeelde zoektocht samen. Naar ‘wie ben ik’ en ‘in hoeverre betekenen die Aziatische roots iets voor mij?’.

Fotografen Tetsuro Miyazaki en Armando Ello reisden allebei de hele wereld af op zoek naar antwoorden onder Hafu’s en Indo’s, de multidisciplinaire designer Ruijun Luong legde het verband tussen de diversiteit van Aziaten in Nederland en het racisme waarmee zij werd geconfronteerd in een ludiek ‘Wie ben ik’ spel-installatie, en veelzijdig kunstenaar Kevin Kwee onderzocht zijn plek binnen de Peranakan Chinezen.

Dat ‘wie ben ik’ een universele vraag is, blijkt. Voor Aziatische Nederlanders en een ieder ander die minder zichtbaar is in de samenleving is deze vraag moeilijker te beantwoorden. Deze expo zet mensen uit die onzichtbare gemeenschappen in de schijnwerpers, en verbindt ze aan elkaar. Zo maken we ‘ik zie je’ letterlijk. Niet alleen in verschillende perspectieven, maar ook in aanzicht. Zo wordt duidelijk dat Aziaten dus niet allemaal op elkaar lijken.

De expositie wordt op 6 mei geopend met de makers en genodigden. Ook worden tijdens de expositie verschillende artist talks en een talkshow georganiseerd, ter verdieping van het programma. De tentoonstelling is tot 30 juni te zien in de Openbare Bibliotheek aan het Oosterdok in Amsterdam.

expositie azie
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.