De coronacrisis en de bijbehorende maatregelen maken duidelijk dat popfestivals in de ‘oude stijl’, met tienduizenden bezoekers, niet meer zomaar spontaan georganiseerd kunnen worden. In die zin is er sprake van een “Lost Paradise”, een verloren paradijs waar we naar terug kunnen verlangen maar waarvan gelukkig nog voldoende tastbare en niet tastbare herinneringen bestaan; in foto’s, film of geluid maar ook materieel.

De poorten van het verloren paradijs Lowlands werden jarenlang gevormd door doeken van Jan Verburg, met daarop iconische figuren uit de geschiedenis van de mensheid. In de tentoonstelling ‘The Gate of The Lost Paradise’ is een aantal van de doeken te zien. Verburg maakte tussen 1993 en 2003 dertig doeken voor het festival. De tentoonstelling wordt georganiseerd door onder andere Gerthe Lamers en Joost Carlier, die in 1968 het eerste openluchtfestival in Nederland organiseerde.

Naast de doeken zijn er harmonicaboeken (leporello’s) die zich meterslang door de kerk slingeren. Een geluidslandschap (soundscape) completeert de tentoonstelling. Deze ingrediënten nemen de bezoeker mee op reis, letterlijk en figuurlijk, door de ruimte van de kerk en door de belevingswereld van de kunstenaar. De belichting en de muziek versterken de beleving.

Herkenning

Voor sommigen zal de expositie een feest van herkenning zijn, voorspelt de organisatie. Voor anderen is het een kijkje in ‘het verloren paradijs’: een tijdperk van ruim 50 jaar waarin mensen zonder problemen met tienduizenden naar festivals konden gaan. Na de coronacrisis is de onbevangenheid voorbij en moeten we het nu ook vooral doen met herinneringen aan weleer.

Kunstenaar Jan Verburg is regelmatig zelf aanwezig bij de tentoonstelling. Verburg schreef eerder het boek Tom Tippelaar, dat bekroond werd met de gouden penseel. In augustus wordt het boek opnieuw uitgegeven.

Bron: www.youtube.com

De tentoonstelling is te zien van 2 augustus tot en met 25 september in de Grote Kerk van Lochem. Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaartjes op de website van de tentoonstelling: lost-paradise.nl/.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.