“Helaas leven steeds meer mensen in hun eigen bubbel, waardoor we verder uit elkaar groeien,” schrijven de organisatoren. “En dat terwijl we een eeuwenoud verleden delen waarin we in gebedshuizen bij elkaar komen om te eren, te leren, te vieren, te praten, te offeren en te rouwen. Nu is het moment om weer samen te komen om de solidariteit en de lach in onze stad te herstellen. Wij kiezen resoluut voor een pad van naastenliefde, compassie en kwetsbaarheid, waardoor onze gemeenschap hechter wordt.”
The Spirit of Amsterdam is opgericht door Stefan Beek, Robert-Jan Glas en San Jonker. Stefan en Robert-Jan hebben de afgelopen jaren met verschillende eigen initiatieven bijgedragen aan cultureel ondernemerschap in het maatschappelijk domein zoals Music Moves, Homebass, Paulientje en House of Hope. San Jonker is als derde initiatiefnemer aangesloten en neemt ervaring mee uit onder meer de cultuursector, bedrijfsleven en het werken met kerken in de vorm van de hoofdprogrammering van de Europese Culturele Hoofdstad ‘18 (transformatie 31 kerken) en de Thomaskerk in Amsterdam. The Spirit of Amsterdam werk nauw samen met Stichting 10,000 HOURS als founding partner.
Een zogeheten ‘De Raad der Wijzen’ vormt het geweten van The Spirit of Amsterdam en denkt mee op het gebied van filosofie, strategie en netwerk. Raadsleden zijn onder meer Duncan Stutterheim, Kathleen Ferrier, Tim Vreugdenhil, Nadia Bouras, Gary Feingold, Mehmet Yamali, Marjorie Boston en Guido Kloek.
De programmering van de editie 2024 is grotendeels tot stand gekomen door een Open Call. In januari 2024 werden cultuurmakers uit stad en land uitgedaagd om programma’s voor te stellen, die binnen de geest van het festival passen. De selectiecommissie, bestaande uit Akib Khan, Hadassah de Boer, Marjorie Boston en Rikko Voorberg, heeft het team van The Spirit bijgestaan in het selecteren van de beste plannen. Van de 160 plannen hebben meer dan 25 programma’s een plek gekregen op het festival.
Bekijk hier het overzicht van alle deelnemende locaties. En er is op de website uiteraard ook een programma-overzicht te vinden. Opvallend is de grote diversiteit aan activiteiten die worden gerubriceerd in categorieën als theater, workshop, film, beeldende kunst, talks, wandeling, ceremonie, spoken word, social impact, kleinkunst en rituelen.
De openingsceremonie op donderdagavond 21 november in de Dominicus is een ontdekkingsreis met verhalen, rituelen, muziek, lichtkunst en stilte. Het is volgens de organisatoren “de basis voor een nieuw narratief; een toekomstdroom voor een strijdvaardige, rechtvaardige en lieve stad; het verhaal van een Nieuw Amsterdam”.
Alles is te vinden op de website van The Spirit of Amsterdam.