“Zij steken tussen de auto’s en de tram het drukke Spui over en stappen, recht tegenover de ingang van het Haagse stadhuis, de smalle Sint Jacobsstraat in,” zo schrijft de rabbijn. “Op nog geen twee minuten lopen van hun vergaderplek staan deze politici dan, achter de Nieuwe Kerk, in het hart van de oude ‘Joodse Buurt’ van de gemeente die zij vertegenwoordigen.”

“In de latere jaren van haar bestaan was deze wijk ‘door de enorme joodse bevolkingsgroei’ zwaar overbevolkt. Veel van de ‘joodse allochtonen’ woonden daar onder slechte leefomstandigheden. En toen werd daar de bevolkingsgroei tot staan gebracht. Van de 17.000 allochtonen van toen, Joden, waren er na de Tweede Wereldoorlog nog 2000 over. De overige waren omgebracht in de concentratie- en vernietigingskampen. Velen van hen hadden als laatste woonplek deze overbevolkte buurt, voordat ‘de bevolkingsgroei tot staan werd gebracht’.”

“Ik gebruik hier harde woorden,” zo vervolgt de rabbijn. “Maar wil je stadsbestuurder zijn, wil je het volk vertegenwoordigen, dan moet je op zijn minst de geschiedenis van jouw stad kennen. Even de straat oversteken is daarvoor in Den Haag voldoende.”

“Mocht het te veel gevraagd zijn om het gebouw te verlaten, dan hoeft dat helemaal niet. In het grote Atrium van het gemeentehuis staat pal naast de ingang een in het oog vallende maquette opgesteld. Het is een in brons uitgevoerd model van diezelfde Joodse buurt als waardig monument voor al die uit deze buurt weggevoerde Joodse burgers van toen, de allochtonen van 1940-1945.”

Van de Kamp vermoedt dat meerdere van de raadsleden die nu hun fiat hebben gegeven aan het ‘tegengaan van de allochtone bevolkingsgroei’ deze maquette nog nooit een blik waardig hebben gegund. “Anders hadden zij nu een fel protest tegen de motie laten horen in plaats van hun steun te betuigen.Dit historisch onbesef ligt zeker niet aan de maquette of aan de monumenten aan de overkant van de straat. Dit ligt zonder enig voorbehoud aan deze volksvertegenwoordigers.”

Meer over de oude Joodse buurt in Den Haag is te vinden op IkgidsudoorDenHaag.nl.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Lody van de Kamp2

Lody van de Kamp

Rabbijn

Afkomstig uit een Joods gezin waarvan de vader twee jaar doorbracht in het concentratiekamp Auschwitz en de moeder als onderduikster de …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.