Aanbieders van conversietherapie claimen mensen te kunnen ‘genezen’ van hun homoseksualiteit. Dit gebeurt vooral in orthodox gelovige kringen. Volgens een onderzoek van onderzoeksbureaus Beke en Ateno waren er in 2020 ongeveer vijftien therapeuten en organisaties die claimen mensen te kunnen genezen.
De Tweede Kamer nam in het voorjaar van 2019 een motie van VVD, GroenLinks, PvdA en D66 aan waarin ‘homogenezing’ verboden wordt. Het kabinet liet afgelopen week aan de Kamer weten dat er voorlopig nog geen verbod komt, omdat eerst moet worden onderzocht hoe dat verbod gehandhaafd kan worden.
Daarom werken de vier partijen nu aan een eigen wetsvoorstel. “Voor ons is echt het belangrijkste dat je kunt zijn wie je wilt zijn, ongeacht je seksuele geaardheid”, zei D66-Kamerlid Jeanet van der Laan tegen de NOS. Belangenorganisatie COC zegt lang genoeg gewacht te hebben. “Dat wettelijk verbod moet er nu gewoon komen”, zegt voorzitter Astrid Oosenburg. “Ik wil dat de regering een glasheldere norm stelt dat dit soort kwakzalverij niet langer getolereerd wordt. Dat je LHBTI-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent.”
Petitie

Een petitie om homogenezing te verbieden, is inmiddels ruim 4.000 keer ondertekend. “Homoseksualiteit is niet te genezen! Hierbij roepen we de ministers van justitie, gezondheid en onderwijs op om de wens van de Kamermeerderheid te volgen en homo-conversietherapie in Nederland te verbieden en strafbaar te stellen”, schrijft initiatiefnemer Jacques Zonne. Hij roept de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Onderwijs en Justitie op om de wens van de Kamermeerderheid te volgen en de conversietherapie strafbaar te stellen.
Eigen ervaring
Zonne ervoer in zijn jeugd zelf hoe de conversietherapie werkt, toen hij op vakantie ging met een evangelisch christelijke jongerenorganisatie. De vakantiesfeer verdween toen de begeleiders een vermoeden kregen van Jacques’ geaardheid. “Toen ze erachter kwamen dat ik waarschijnlijk homo was, veranderde hun doel”, zegt hij.
Wat volgde was twee jaar van opsluiting en mishandeling. Uiteindelijk wist Jacques te ontsnappen. Dat was traumatisch voor hem en werkt tot op de dag van vandaag door. “Als ik bijvoorbeeld in de stad evangelisten zie rondlopen, dan duik ik een steegje in en staat het angstzweet op mijn rug. Dat trauma gaat nooit weg”, schrijft Jacques.