“De economie zal de komende decennia ingrijpend veranderen door digitalisering, verstedelijking en klimaatvraagstukken. We hebben alle talent nodig om voorbereid te zijn op de eisen die de 21ste eeuw aan ons stelt. De toekomst van stad verbinden aan de toekomst van al onze talentvolle jongeren gebeurt met het Outreach programma van de Erasmus Universiteit. Een programma dat slimme, ambitieuze jongeren helpt de weg te vinden naar excellent onderwijs. Jongeren voor wie die weg door allerlei omstandigheden minder vanzelfsprekend is. Het is daarom van grote waarde voor de samenleving, onze toekomst en niet in de laatste plaats voor jongeren zelf dat talentontwikkeling gestimuleerd wordt ”, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Om gelijke kansen te bieden aan scholieren, zal het programma ‘Onze toekomst verbinden’ een reeks initiatieven bevatten die leerlingen, onderzoekers, beleidsmakers en studenten met elkaar zullen verbinden. De EUR werkt via het Wetenschapsknooppunt al met veel verschillende scholen uit Rotterdam samen. Rector Magnificus Rutger Engels: “De EUR breidt het grootste wetenschappelijke knooppunt van het land uit om meer doelgerichte activiteiten voor scholieren in Rotterdam mogelijk te maken; om de toegang en participatie van scholieren en studenten met een ondervertegenwoordigde achtergrond te vergroten en zo onze toekomst te verbinden. Dit maakt de EUR een van de weinige Nederlandse universiteiten die fors investeert in deze activiteiten voor scholieren in de regio.” Vanuit dit programma zal waar nodig ook ondersteuning aangeboden worden aan studenten van ondervertegenwoordigde groepen binnen onze universiteit. “Zo willen we inclusie bevorderen en de rijkdom van nieuw talent binnen de EUR behouden”, benadrukt Rutger Engels.

Best practices

In aanloop naar dit programma heeft de EUR ‘best practices’ bekeken en de Amerikaanse Universiteit UCLA bezocht omdat daar al veertig jaar een succesvol ‘Academic Advancement Program’ is. “Een belangrijke les is dat een outreach programma integraal onderdeel moet zijn van de institutionele infrastructuur, met specifieke activiteiten voor verschillende ondervertegenwoordigde studenten,” zo schrijft de EUR in het persbericht. “Dit moet gebeuren binnen een diversiteits- en inclusiviteitskader. Bovendien moeten deze programma’s goed ingebed zijn om duurzaamheid te garanderen. Bij de EUR  zal dit gebeuren via een kennisgedreven aanpak. Er wordt namelijk gelijktijdig onderzoek opgezet en uitgevoerd naar de effecten en impact van de activiteiten.” De EUR gaat daarom:

  • De band met ondervertegenwoordigde basis- en middelbare schoolleerlingen in de regio Rotterdam versterken en uitbreiden door specifieke activiteiten aan te bieden voor die groepen die talent hebben maar nu nog niet bereikt worden.
  • Een ander belangrijk onderdeel is het uitbreiden en verbeteren van studentgerichte ondersteuning in de pre-inschrijvingsfase om de talenten van deze groep te behouden voor de EUR, en verbeterde studentgerichte ondersteuning als ze op de EUR zijn.
  • Als laatste maakt de universiteit het mogelijk om voor EUR-wetenschappers, docenten en studenten zelf nieuwe outreach activiteiten te ontwikkelen, implementeren en onderzoeken, om vanuit  bijvoorbeeld op de curriculum gestoelde inhoud  ‘gelijke kansen’ activiteiten mogelijk te maken. Als ze effectief blijken, worden ze ingebed in reguliere diensten die de EUR aanbiedt.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.