Hele steden zijn plat gebombardeerd  duizenden burgers gedood; die hele aanvalsoorlog is één grote oorlogsmisdaad en wie wordt er opgepakt voor oorlogsmisdaden? Het antwoord is helder: een jongeman van 21 jaar die op bevel van een meerdere een Oekraïense burger doodschoot.

Niet goed te praten natuurlijk, befehl ist befehl mag geen verontschuldiging zijn. Maar waarom die ‘meerdere’ niet opgespoord of een kapitein of generaal? Of nog mooier: een politicus die de aanzet heeft gegeven tot deze oorlog? Maar ja, de verantwoordelijke politici vertonen zich als regel nooit aan het front.

Volgens de rechter had Vadim de opdracht van de hoger geplaatste militair moeten weigeren want die opdracht was crimineel. Inderdaad juridisch waarschijnlijk terecht .

Maar Vadim heeft zijn hele leven geleerd om hoger geplaatsten te gehoorzamen. De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft hem bovendien wijs gemaakt dat de strijd tegen Oekraïne een heilige missie is. Een jongeman van 21 jaar, gemanipuleerd, gedisciplineerd en geïndoctrineerd, wordt opgevoerd als voorbeeld van alles wat misdadig is in deze oorlog. Dat klopt niet.

Ik kan me voorstellen dat de Oekraïense regering een signaal wil afgeven. Daarom ook die hoge straf. Goed, de straf staat nu op papier, het punt is gemaakt. Maar wil je als regering echt menslievend zijn, verleen die soldaat dan vervolgens gratie.

Als Nederlandse burger kan ik me alleen maar triest en machteloos voelen. Er zullen echter politici en andere hooggeplaatsten zijn die wel enige invloed hebben op de Oekraïense regering. Laat die alsjeblieft pleiten voor gratie. Wellicht kan Amnesty iets doen?

Vraagtekens

Ik lees dat onze bekendste advocaat Geert-Jan Knoops, hoogleraar internationaal recht, vraagtekens zet bij het gehele proces; dat is al een stap vooruit. Welke hoogleraren en politici volgen?

Ik hoop dat deze jongeman via gratie vrij komt en ik hoop ook dat ooit de echte aanzetters tot oorlogsmisdaden voor het internationale strafhof zullen verschijnen.

1523533_655585974505610_1399588557_o

Hans Beerends

Bestuurder, publicist

Hans Beerends (1931) werkt vanaf eind jaren zestig als organisator, coördinator en publicist binnen de derdewereldbeweging. Hij was …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.