Wanneer iemand asiel aanvraagt met geaardheid als motief, ligt de bewijslast volgens LGBT Asylum Support extreem hoog. “Zoals bij Catherine uit Uganda, die in haar eerste procedure getraumatiseerd voorzichtig sprak over haar prille lesbische relatie. De relatie met haar vriendin heeft zij na bijna drie jaar nog steeds en vormde de basis om nogmaals in asielprocedure te gaan. En ondanks dat haar ondertussen duurzame en liefdevolle relatie gelijk is als ieder ander in Nederland, blijft de IND en zelfs de rechtbank star haar niet geloven omdat er niets ‘nieuws’ zou zijn in haar procedure. Ook werden alle brieven van lhbtiq+ organisaties die haar relatie en de groei daarin bevestigden, resoluut afgewezen als niet objectief. Wat kan je dan nog meer doen als de IND je als #NietVerliefdGenoeg ziet?”

Om die reden is LGBT Asylum Support richting Valentijnsdag gestart met de petitie #NietVerliefdGenoeg. Voorzitter Sandro Kortekaas: “Er lijkt meer en meer sprake te zijn van een papieren realiteit van de IND die stelt dat in eerdere procedures de seksuele geaardheid al is afgewezen. Terwijl het ook gaat om de werkelijke realiteit waarin lhbtiq+ asielzoekers met moeite over hun schaamte en trauma’s heen kunnen komen. Daarin is een relatie als bewijs van hun identiteitsgroei in een vrije omgeving waarin ze kunnen zijn wie ze zijn, enorm belangrijk. Maar bovendien, de IND heeft een onderzoekplicht. Waarom worden partners dan nooit gehoord?”

De stichting vraagt niet enkel om de petitie te steunen maar vooral om met Valentijnsdag een kaartje naar de IND te sturen. Met de aanbieding van de petitie #NietVerliefdGenoeg half maart aan de staatssecretaris, zal ook het rapport over identiteitsgroei verschijnen. De stichting – die in 2022 hiermee een rechtszaak won – wil dat dit onderdeel wordt van de werkinstructie waarmee de IND lhbtiq+ asielzoekers op hun geloofwaardigheid toetst. Want lhbtiq+ asielzoekers die in Nederland de liefde gevonden hebben, eindelijk kunnen zijn wie ze altijd al zijn, hebben recht om eerlijk beoordeeld te worden.

Link naar petitie:
https://nietverliefdgenoeg.petities.nl

Adres voor een kaartje met Valentijnsdag:
Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
Rijnstraat 8, 2515 XP Den Haag

NietVerliefdGenoeg kaart 4-3

Lees ook

LGBT asylum

Lhbtiq+ asielzoekers tonen machteloosheid met hongerstakingen

Brandbrief over gevolgen aanhoudende problemen bij de IND

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.