Pietro Parolin sprak met journalisten na afloop van een boekpresentatie in Milaan. Over het gebruik van NAVO-wapens in Rusland zei hij: “Ik denk dat het iedereen moet aangaan die zich bekommert om het lot van onze wereld.”

Verschillende Westerse landen hebben al toestemming gegeven om NAVO-wapens op Russisch grondgebied in te zetten. NAVO-chef Jens Stoltenberg had daar bij de leden van het bondgenootschap op aangedrongen. Rusland gaf daarop aan bereid te zijn terug te slaan als er Westerse wapens worden gebruikt in Rusland. Daarmee zou de oorlog compleet zijn.

De hoge Russische veiligheidschef en oud-president Medvedev zei dat het een ‘fatale vergissing’ zou zijn als het Westen zou denken dat Rusland niet klaar was om tactische kernwapens tegen Oekraïne te gebruiken.

Op 4 juni werd bekend dat Oekraïne op 1 of 2 juni luchtafweersystemen nabij Belgorod in Rusland heeft vernietigd, mogelijk met raketten uit de VS. Het Russische Belgorod ligt zo’n tachtig kilometer van de belegerde Oekraïense stad Charkiv.

De interventie van de Heilige Stoel in de oorlog in Oekraïne heeft vooral betrekking op humanitaire kwesties zoals de terugkeer van Oekraïense kinderen naar hun thuisland, zo stelt het Vaticaan dat aandringt op de-escalatie. Als vredesgezant voor Oekraïne bracht kardinaal Matteo Zuppi eerder bezoeken aan Moskou, Kiev, Washington en Peking, met een vooral humanitaire agenda.

Bron: Catholic Herald.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.