Het lijkt hier om een actueel verslag te gaan. Het is echter een tekst die refereert aan de 18de eeuw en afkomstig is uit de biografie van de Nederlandse globetrotter en multicultureel optimist Jacob Haafner. Haafner signaleerde dat overwonnen volkeren in de kolonies op denigrerende wijze ten prooi vielen aan blanke macht en gewin, de VOC eerst floreerde en uiteindelijk failliet ging en het patriottisme in Europa de kop opstak. Eenmaal teruggekeerd van verre reizen bleef de Hollandse bekrompenheid hem tot aan het eind van zijn leven benauwen. Zijn grote idealen verschrompelden. Er bleven slechts een paar kleine persoonlijke overwinningen over om op zijn staat van dienst te vermelden.

In 1980 ging ik op vredesmissie naar het toen nog door president Tito bij elkaar gehouden Joegoslavië. Ik logeerde bij vrienden in Kroatië en het verbaasde me dat deze twintigers en dertigers niet gecharmeerd waren van ‘Make peace, not war’. De wekelijks verplichte avond politieke scholing had zijn werk uitstekend gedaan. Komend uit een relatief open en kabbelend Nederland, schrok ik van de nationalistische, onverdraagzame ideeën van deze jonge mensen waarmee ik feestte, zong, zwom en op trektocht ging door het prachtige land. Ik had niets te vrezen bleek: ik was blank, Nederlander en katholiek.

Een soortgelijke ervaring had ik jaren later toen ik in overwegend zwart en armoedig Soweto (Zuid-Afrika) werkte en in een blanke, rijke buitenwijk logeerde. Dagelijks bewoog ik me tussen werelden van verschil, die elkaar ondanks de formele afschaffing van de apartheid informeel nauwelijks ontmoetten. Ik kon het in stand houden van verschillen en het buitensluiten van niet gelijke opvattingen niet helemaal plaatsen. Zo zou er toch nooit harmonie ontstaan? Beide partijen vonden míj een vreemde vogel.

In jeugdige overmoed wilde ik de hele wereld vrede en harmonie brengen, te beginnen op de Balkan. In al wat meer gerijpte overmoed ging ik naar Soweto om de armoede daar te helpen oplossen. Beide idealen bleken veel te groot voor mij als individu en bovendien erg weerbarstig in de praktijk.

De tijd – en daarmee de toenemende persoonlijke ervaring – schaaft en schuurt aan idealen totdat er een acceptabel aangenomen of keihard opgelegde modus vivendi gevormd wordt. Weinig wereldverbeteraars overleven de groepsdruk van ‘doe maar gewoon’. Wanneer de heersende modus het grote doel niet meer dient, ontstaat er onrust of zelfs oproer. De meute roert zich en machtsverhoudingen kunnen in meer of mindere mate gaan verschuiven. Amerika ziet zijn wereldleiderschap tanen, nieuwe economische en politieke machten steken de kop op. Europa wordt ingehaald door de realiteit van een te utopistisch beeld van samenwerking. Nederland poldert verder, niet goed wetend hoe met al deze reuring en verandering om te gaan.

“En ik tel mijn idealen en ik raak er steeds meer kwijt. Het went, dat gevoel van spijt, verliezen tegen de tijd” zong Bram Vermeulen. Voor mij persoonlijk voelt het te kil en te leeg zonder idealen. Ik zal niet meer als een raggende Jezus tempels ontdoen van gespuis, noch té grootste dromen koesteren. Joegoslavië bestaat niet meer en de apartheid sijpelt te langzaam weg door te kleine openingen. De balans van zijn leven opmakend zou Haafner waarschijnlijk nu tot dezelfde conclusie komen als twee eeuwen geleden.

Wezenlijke veranderingen nemen de tijd, kosten veel tijd. Ik zou er onrustig of zelfs opstandig van worden. Ik beleef tegenwoordig mijn resterende en door de draai van de tijd veranderde idealen in het klein. Ik koester ze, want ik wil niet wegzakken in onverschilligheid. Het gevoel nog ‘dingen te doen te hebben’ maakt het leven zoveel leuker.

Die verdraaide idealen ook!

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.