De Humanitaire Corridors ontstonden eerst in Italië door een samenwerkingsverband van kerkelijke organisaties (Sant’Egidio, de Waldensische Kerk, de Federatie van Protestantse Kerken, de bisschoppenconferentie, Caritas Italië) en de Italiaanse regering. Het project vond later navolging in Frankrijk en in België.

Dankzij de Humanitaire Corridors kregen al meer dan tweeduizend kwetsbare vluchtelingen (Syriërs uit Libanon en Turkije, Eritreeërs uit Ethiopië) via humanitaire visa toegang tot Europa. Daar konden ze een nieuw leven opbouwen, en worden ze in hun integratie geholpen door de kerkgemeenschappen.

In de loop van 2018 kwamen ook 150 Syrische vluchtelingen met een humanitaire corridor naar België. Dat was het gevolg van een akkoord tussen de federale regering van België en Sant’Egidio. Niet alleen katholieke, protestantse, orthodoxe en anglicaanse kerken, maar ook de islamitische en joodse gemeenschappen van het land ondersteunen het project.

“Deze erkenning is van grote betekenis voor de vele vrijwilligers die zich inzetten voor de opvang van deze vluchtelingen, en voor de religieuze gemeenschappen die voor hun overtocht hebben betaald,” zegt Jan De Volder van Sant’Egidio. “Deze onderscheiding is er het sprekende bewijs van dat de Verenigde Naties zeer gesteld zijn op het aanvullende kanaal voor ‘safe passage’ dat we met de humanitaire corridors met private middelen hebben gecreëerd.”

De Humanitaire Corridors worden gesponsord door de middelen van de kerken en andere godsdiensten en door bijdragen van sponsors. Ze staan in voor de selectie op basis van kwetsbaarheid, voor de overtocht, voor de opvang en de integratie van de vluchtelingen. In principe kosten deze overtochten de staat niets (behalve dringende medische kosten).

“Dat de VN nu het Italiaanse project bekroont, is meer dan terecht,” zegt De Volder. “Zij hebben het model uitgedacht, de meeste vluchtelingen overgevlogen en geïntegreerd. In België hebben we ons er door laten inspireren.”

Sant’Egidio hoopt dat steeds meer regeringen dit model voor de veilige overkomst en integratie van vluchtelingen zullen overnemen, en bereid zullen zijn via een humanitaire corridor kwetsbare vluchtelingen op te nemen.

De Nansen-Award is vernoemd naar Fridtjof Nansen, de Noorse ontdekkingsreiziger, wetenschapper en diplomaat en de eerste Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de Volkenbond van 1920 tot 1930. In ieder continent wordt een regionale onderscheiding uitgereikt. Er is geen geldbedrag aan verbonden. De prijsuitreiking voor de Humanitaire Corridors zal plaatsvinden tijdens een officiële ceremonie in de residentie van de Noorse ambassadeur te Rome op 25 september om 19:00 uur.

Op 2 oktober wordt de wereldwijde winnaar bekendgemaakt in Genève. Daaraan is een bedrag van $ 150.000 verbonden.

Bron: Sant’Egidio Nederland

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.