VN-voorman António Guterres riep op tot bescherming tegen online intimidatie. “Haatzaaiende online uitlatingen voeden het echte geweld.”

Guterres veroordeelt religieuze discriminatie in het algemeen, ook van joden en christenen. “We moeten weerstand bieden tegen alle vormen van onverdraagzaamheid. Leiders moeten opruiende discoursen veroordelen en godsdienstvrijheid beschermen. Laten we ons samen inzetten voor meer respect en begrip, sociale cohesie en het opbouwen van vreedzame, rechtvaardige en inclusieve samenlevingen.”

VN-commissaris voor de mensenrechten Volker Türk stelt dat in West-Europa en de Verenigde Staten islamofobie schrikbarend is toegenomen, met een stijging van 600 procent in sommige landen. Westerse landen moeten gevallen van islamofobie apart registreren en zich inspannen om intolerantie tegen moslims tegen te gaan, aldus Türk. Ook de VN-mensenrechtenraad is bezorgd. “Over de hele wereld zijn we getuige geweest van aanvallen op moskeeën, culturele centra, scholen en zelfs privé-eigendommen van moslims.”

Daarbij zijn de ogen ook gericht op Israël. “Tijdens deze heilige maand Ramadan zijn we geschokt dat Israël nog steeds weigert adequate humanitaire hulp en voedselhulp toe te laten voor de voornamelijk islamitische burgerbevolking in Gaza, ondanks de wijdverbreide honger en tekenen van ernstige ondervoeding.” De deskundigen noemen daarnaast het vernietigen van moskeeën in Gaza en het beperken van de toegang tot de al Aqsa-moskee in Jeruzalem voor gelovigen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.