Raymann doet zijn uitspraak vanwege het verschijnen van het boek ‘Een zwaluw in de kamer, queer verhalen die je omarmen’ van Eveline van de Putte, en het bijhorend project (voor)Lezen met Liefde.
Raymann benadrukt dat het normaal is dat mensen hun eigen voorkeur hebben, dat ze zichzelf willen zijn. “Want dat willen we ook voor onze kinderen, dat willen we ze meegeven, dat ze ook zichzelf kunnen zijn.”
“Ik vind dat we op een verhalende manier de jeugd moet laten zien hoe normaal het is dat mensen hun eigen identiteit kiezen,” zo vervolgt hij. “En dat het normaal is dat mensen hun eigen voorkeur hebben, dat ze zichzelf willen zijn. Want dat willen we ook voor onze kinderen, dat willen we ze meegeven: dat ze zichzelf kunnen zijn.”
“Het zou zoveel frustratie en zoveel verdriet wegnemen als we dat al kunnen meegeven op een leeftijd waarbij ze zich bewust worden, zodat ze ook naar hun omgeving toe die houding hebben en de keuze van anderen makkelijker accepteren.”
Een zwaluw in de kamer
Auteur Eveline van de Putte: “Met het boek wil laten zien dat we veel meer overeenkomsten hebben dan verschillen. Ook al is er in ieder verhaal een queer thema, toch heb ik daar de loep niet opgelegd. Je bent zo veel meer dan dat. Ook lhbtiq+ personen zijn immers vriend, partner, collega, buurman, reisgenoot, hondenliefhebber, om maar eens iets te noemen. Ook in een queerhuishouden ligt er stof op de vensterbank en moeten er boodschappen worden gedaan. Juist die alledaagsheid schept verbinding.”
Daarom is er volgens Van de Putte in de verhalen ook ruimte voor onderwerpen als rouw en verlies, scheiding, armoede, adoptie, discriminatie, racisme, verliefd zijn, culturele diversiteit, samen eten en struikelen over je eigen schoenen. Ze ontwikkelde naast het boek dat geïllustreerd is door Linda Hirzmann, ook het project (voor) lezen met Liefde.
“Elkaar voorlezen en over datgene wat je gehoord hebt in gesprek gaan. Eigenlijk heel eenvoudig. Ook al is het geduld om te luisteren en die aandacht in deze snelle tijd niet meer vanzelfsprekend, het werkt nog altijd. Ik denk dat storytelling iets puurs in ons raakt!”, zegt ze.
Het project (voor)Lezen met Liefde is geschikt voor scholen, maar ook voor bijvoorbeeld migrantenorganisaties en groepen ouderen. “Een zwaluw in de kamer is een boek waarin iedereen wel iets herkent.”
Op de website www.eenzwaluwindekamer.nl staan per verhaal ook een aantal vragen en opdrachten ter inspiratie voor de nabespreking. Van de Putte: “Ook hebben we een aantal mensen gevraagd een verhaal voor te lezen, waaronder Jörgen Raymann. Hij weet vanuit zijn vak als geen ander wat de kracht van verhalen is!”
Paarse vrijdag
Tijdens Paarse Vrijdag staat centraal dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent, wat je hobby’s zijn, wat je huidskleur is, wat je gelooft of op wie je verliefd wordt. En dat niemand gepest of buitengesloten mag worden vanwege zijn identiteit of seksuele voorkeur. Op die dag kunnen scholieren, studenten en docenten hun solidariteit laten zien aan de lhbtiq+ community door het dragen van paarse kleren. Het is een moment om nog eens extra stil te staan bij het belang van inclusie en respect voor elkaar.
Voor de website las Jörgen het verhaal Stil voor. Daarin praat een jongen met zijn twee vaders over de dood en de angst hen kwijt te raken.
Schrijfster Eveline van de Putte gaat zelf ook voorlezen. “Ik begin op Paarse Vrijdag! En ik ga door zo lang ik kan. Het is mijn manier om tegenwicht te bieden aan alle narigheid van deze tijd. Met storytelling wil ik laten voelen: Je bent mooi zoals je bent!”
Een zwaluw in de kamer, queer verhalen die je omarmen. Eveline van de Putte. Illustraties: Linda Hirzmann. ISBN: 9789083418438. 224 pagina’s.