Bekijk de video
Op 29-jarige leeftijd kwam imam Muhsin Hendricks uit de kast. Hij raakte zijn titel kwijt maar begon zelf een gemeenschap voor homo-moslims in Kaapstad waar hij woonde. Sindsdien bracht hij wereldwijd het thema van homoseksualiteit en islam onder de aandacht. Wat hem niet altijd in dank werd afgenomen omdat homoseksualiteit een groot taboe is onder moslims.
Hij richtte organisaties op zoals The Inner Circle en Masjidul Ghurbaah, waar hij een veilige omgeving, begeleiding, steun en inclusieve religieuze praktijken voor lgbtq+-moslims probeerde te bieden.

“Ik opende mijn garage, legde een tapijt neer en nodigde mensen uit om thee te drinken en te praten”, vertelde hij in 2022 aan de Britse krant The Guardian. In 2011 besloot hij om zijn garage in te ruilen voor een moskee, en werd hij imam. Hij gaf leiding aan de al-Ghurbaah-moskee in Wynberg in de buurt van zijn geboorteplaats Kaapstad. De moskee moest “een veilige ruimte bieden waarin queer moslims en gemarginaliseerde vrouwen de islam veilig kunnen belijden”.
In de video uit 2011, voor NieuwWij.nl geproduceerd door Rogier Pelgrim, zien we Sahar Jahish die spreekt met imam Muhsin Hendricks over zijn leven, zijn coming-out en de keuzes die hij maakt om zich in te zetten voor respect en verdraagzaamheid. In de video komt ook Ahmed Marcouch aan het woord, die toen Tweede Kamerlid was.
Zuid Afrika is een land waar veel wordt gemoord. Ik las zelfs dat er in 2024 bijna 30.000 mensen waren vermoord. Omdat ik deze Imam volg heb ik in de nieuwsberichten gelezen dat nog niet duidelijk is welk motief de moordenaars hebben gehad om hem te liquideren.
Zijn werk vind ik geweldig. Ook wij als groep streven naar de gelijkwaardigheid van alle mensen, ongeacht ras, sekse, geslachtsidentificatie, etniciteit, nationaliteit, geloof, ideologie, seksuele geaardheid. Seksuele en Gender Niet-Conforme personen dienen volgens ons op elk gebied dezelfde rechten te krijgen, zoals toegang tot huwelijk en kinderen. Wij bestrijden daarom discriminatie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit.