“Wie steeds te horen krijgt in een ‘age of the secular city’ te leven, krijgt oogkleppen aangepraat voor de bruisende religiositeit die in grote steden óók te vinden is”, aldus Paul. “Wie voortdurend ingeprent krijgt dat de godsdienst achteruitboert, zal zich moeilijk kunnen voorstellen zelf wél door God te worden gegrepen. En vooral: wie immanente secularisatieverhalen opgedist krijgt – verhalen die Gods betrokkenheid op deze wereld buitensluiten – leert kerk en wereld te bezien etsi deus non daretur (‘alsof God niet bestaat’).”

Rabbijn Tamarah Benima hield een co-referaat. Zij verzorgde haar bijdrage onder de noemer ‘lofzang op de secularisatie’. Zij liet zien hoe allerlei rechten ingang hadden gevonden in de samenleving juist dankzij de secularisatie. Of het nu gaat om de rechten van arbeiders, ouderen, vrouwen of homoseksuelen; juist de seculiere mensen hebben de emancipatie geregeld. De kerken en de synagogen hebben het daarin vaak laten afweten. Benima zei te vertrouwen op een messiaanse ontwikkeling, waardoor mensen kunnen groeien. Ze wees op de ontwikkeling van het vervoer als voorbeeld van hoe mensen nieuwe werelden weten te openen.

Kursat Bal, lid van het Caïro-overleg namens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vertelde dat de moslims op dit moment voor de grote uitdaging staan van hoe om te gaan met radicalisering en oorlog. Daarnaast spreken ze intern ook over de secularisatie. Hij noemde twee openbaringsbronnen, die van het boek en die van de sterren aan de hemel. Hij noemde het onjuist te krampachtig te focussen op één van deze bronnen. In de secularisatie die daarop volgt wankelt niet de waarheid, maar wankelen de menselijke toevoegingen.

Lees hier verder.

Bron: Raadvankerken.nl

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast