Nederlandse moslims met een migratieachtergrond worden vaak begraven in het land van herkomst, zoals Turkije of Marokko. Ismail Oral merkt dat daar een kentering in komt: “Sinds het uitbreken van de corona pandemie, zien we dat er in Nederland een grotere vraag is naar islamitisch begraven met ‘eeuwig durende rust’. Steeds meer moslims die in Nederland geboren zijn, geven de voorkeur aan een laatste rustplaats in Nederland. De meeste begraafplaatsen in Nederland kunnen echter niet voldoen aan de wens van eeuwigdurende rust. Daarom worden er nog altijd veel overleden moslims met het vliegtuig naar Turkije of Marokko gebracht.”

Door het openen van islamitische zones op vier natuurbegraafplaatsen in Drenthe, Gelderland, Zuid-Limburg en Zuid-Holland, komt er meer ruimte voor islamitisch begraven in Nederland. Ouarani is blij dat er op deze manier ook een bijdrage aan natuurbeheer is: “Net als bij veel andere natuurbegraafplaatsen, komt een deel van de opbrengsten ten goede aan de natuur. Bovendien beschermen de eeuwigdurende grafrechten de natuur tegen andere ontwikkelingen.”

Volgens initiatiefnemers Oral en Ouarani zijn er veel overeenkomsten tussen Islamitisch begraven en natuurbegraven: “Er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt en op de graven zijn geen versierselen. Het is niet toegestaan om bloemen of andere voorwerpen op het graf te leggen. En de eeuwigdurende grafrust is belangrijk voor zowel natuurbegraven als islamitisch begraven.” Natuurbeheer blijft op die manier de primaire doelstelling op de vier natuurbegraafplaatsen in Meppen, Vorden, Eygelshoven en Heinenoord.

293A9884 (1)
De presentatie werd afgesloten met een rondwandeling Beeld door: Jeffrey Groeneweg

Met de komst van deze vier islamitische natuurbegraafplaatsen, gaat er een lang gekoesterde wens in vervulling van Nederlandse moslims die een eeuwigdurende plek in de natuur van Nederland zoeken. Op de website islamitischnatuurbegraven.nl staat meer informatie over islamitisch begraven en een overzicht van de vier locaties.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.