Op vrijdag 11 april jl. werd in de hal van het nieuwe stadhuis van Lochem de vierde landelijke Compassieprijs uitgereikt. De Compassieprijs werd dit jaar georganiseerd door Kompassie Lochem. Het thema was ‘Jeugd en Compassie’. Er waren 21 projecten voorgedragen, drie ervan waren uiteindelijk de kanshebbers voor de prijs van € 1.000 en de Compassielamp: ‘De Deugdenboom’ en ‘Werken aan Vrijheid’ van Stichting Moria, beide uit Nijmegen en het MindLab project uit Breda. Winnaar werd het Bredase onderwijsproject.

Compassieprojecten

Voordat bekend gemaakt werd welk project de uiteindelijke winnaar werd, mochten vertegenwoordigers de intentie en daaraan verbonden activiteiten voor het publiek presenteren. Charles Hamburger, vertegenwoordiger van De Deugdenboom, vertelde hoe de ‘oude deugden’ in een nieuw jasje op basisscholen geïntroduceerd werden en tot aan de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs uitgewerkt. Van een simpel ‘goede dag en alsjeblieft’ tot aan een daadwerkelijke bewustwording van het eigen handelen. Ook het winnende MindLab richt zich op het onderwijs. Lessen yoga, Mindfullness, kennis en inzicht worden concreet gevolgd door actie. Kinderen van Leslies Orion Lyceum uit Breda, die in 2011 kennisgemaakt hebben met Leslies ‘portable laboratory’, zetten lessen om in positieve actie in de stad. Stichting Moria werkt letterlijk aan de vrijheid van jonge (ex-)gedetineerden, door ze op te vangen en geleidelijk weer terug in de maatschappij te plaatsen via een resocialiseringsprogramma, dat een slagingspercentage kent ver boven het landelijk gemiddelde.

Ambitie

‘Met het Project Mindlab maakt Peter Leslie bij jongeren het compassievuur wakker’, aldus het juryrapport. “In een tijd waarin presteren en excellent onderwijs steeds meer aandacht krijgen, is het waardevol dat leerlingen stilstaan bij de rol die zij in de samenleving willen en kunnen vervullen. Peter is een inspiratiebron voor en katalysator van veel scholieren en initiatieven.” Leslie betrekt zijn studenten bij het succes van MindLab. Door hun inzet tijdens de lessen en door hun nieuwsgierigheid naar wat het is om totaal mens te zijn, ontwikkelt zich een creativiteit, waar ik vaak verbaasd van sta.” Het is zijn wens dat Project Mindlab zich als een olievlek verspreidt door heel Nederland. Hiermee wil ik een bijdrage leveren aan een meer compassievolle en liefdevolle samenleving. Leslie ontving uit handen van de winnaar van vorig jaar, Marjolein Onvlee van Radio Steunkous, de Compassielamp. Jurylid Bright Richards, initiatiefnemer van New Dutch Connections en winnaar van de eerste Compassieprijs in 2011, had enkel lovende woorden voor de drie genomineerde projecten.

Moed en inspiratie

Ook de andere twee genomineerde projecten hebben respectvol omgaan met elkaar en helpen waar nodig als visie en missie. Saïd Tahri, één van de persoonlijk begeleiders bij Stichting Moria, vertelde over zijn inspiratiebron: mensen én de drie boeken uit de monotheïstische religies. Stichting Moria vertrekt vanuit het heden. Voormalig gedetineerden krijgen meestal te maken met veroordeling en stigmatisering na hun gevangenistijd. Moria laat ze tot rust komen en zorgt dat deze jongeren via resocialisatiemaatwerk weer een productief leven kunnen leiden en niet terugvallen in het oude criminele leven. Charles Hamburger van de stichting De Deugdenboom legde uit hoe hij basisscholieren wakker maakt op het gebied van morele waarden (vriendelijkheid, behulpzaamheid, vertrouwen, moed en geduld). De grote verrassing van de dag was Pietje Driessen, cliënt van Stichting Moria sinds drie maanden, die alle handen op elkaar kreeg met zijn zelfgeschreven rapsongs.

Meer medemenselijkheid

De woorden in de inleiding van dit artikel zijn van religiehistorica Karen Armstrong, uitgesproken in 2007. Ze gaan nog steeds als een dringend appel door de wereld. Compassie is meer dan medelijden. Het is het zich werkelijk willen verplaatsen in de situatie van anderen en de bereidheid positief bij te dragen aan een betere wereld. Een betere wereld betekent primair een samenleving gebaseerd op het principe ‘Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.’ Een medemenselijkere maatschappij.

Voor de organisatie tekenen jaarlijks wisselende lokale compassiebewegingen. De uitreiking in 2014 was in handen van de Gudula Foundation en de KomPassie groep in Lochem.

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.