Voorgangers zijn ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, en mgr. Gerard de Korte, bisschop van ‘s-Hertogenbosch. Namens de Raad van Kerken in Nederland zal ds. Christien Crouwel, algemeen secretaris, deelnemen aan de viering.

Bij de viering kunnen zo’n 200 mensen aanwezig zijn. Daarnaast is de kerk vanaf 11.00 uur open om een kaars te branden en/of een gebed op te schrijven. Bij het bekende witte Passionkruis kunnen bezoekers stilstaan bij de beangstigende en verwarrende gebeurtenissen van afgelopen dagen.

De Raad van Kerken hoopt dat de oproep tot het luiden van de klokken als uitnodiging tot het gezamenlijk gebed breed gedeeld zal worden via de sociale media: #klokkenvoorvredeenrecht

Speciale viering Noorderkerk Amsterdam

Om 19.30 uur is een vesper in de Noorderkerk te Amsterdam om te bidden om vrede voor Oekraïne en Rusland. Deze speciale gebedsbijeenkomst wordt geleid door Dick Wolters, buurtdominee van de Noorderkerk. Gelovigen van de Russisch-orthodoxe parochie heilige Nikolaas aan de Lijnbaansgracht zullen aanwezig zijn, waaronder priester Hildo Bos. Zo zijn beide kerken in de Jordaan in het gebed verenigd.

Ds. Wolters: “Als volgelingen van Jezus Christus willen we, niet met gebalde vuisten, maar met open handen, antwoord geven op haat, geweld en oorlog. En we nodigen daarbij iedereen uit, gelovig of niet, om samen te delen in ons verlangen voor vrede.”

Dat de Russisch-orthodoxe kerk het moeilijk heeft in deze tijd, bleek uit een gesprek dat Wolters Had met Bos. “Hij vertelde me hoe verschrikkelijk deze tijd is voor zijn gemeenschap, die bestaat uit Russen en Oekraïners, met allerlei dwarsverbanden met beide landen. Er zijn gemengde gezinnen. Er zijn kinderen met een Russische moeder die nu op school worden gepest. Oorlog drijft mensen uit elkaar. Bidden en vasten verbindt ons.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.