In het oog springende activiteiten in de Week tegen Racisme 2023 zijn onder meer een workshop over Ubuntu op maandag 13 maart. “De Afrikaanse filosofie van Ubuntu gaat over wat het betekent om mens te zijn. In Afrika volgt men het filosofische motto: ‘Ik ben omdat wij zijn’, ofwel: ik ben een persoon via andere personen,” zo schrijven de organisatoren. De workshop gaat in op wat Ubuntu voor mensen in Afrika in de praktijk betekent en “hoe je met elkaar in Ubuntu kunt samenzijn en samenwerken”.

Op 14 maart is onder meer een panelgesprek over racisme bij kinderen. “We gaan in gesprek over hoe kinderen racisme zien, en we luisteren naar welke adviezen zij meegeven,” meldt de website. “Dit jaar leggen wij de focus op het keurmerk Stop racisme en discriminatie op scholen. De organisatie Fyjas is bezig met dit keurmerk op het gebied van racisme en discriminatie op scholen. Wij vinden dat de stem van kinderen naar voren moet komen. Vervolgens komen de experts en andere sprekers aan het woord.”

Bijeenkomst over Islamofobie

6204483644_880b110a5c_o
Rabin Baldewsingh Beeld door: Roel Wijnants (via Flickr.com)

Op 15 maart is om 15.00 uur een bijeenkomst in het kader van de Internationale Dag ter Bestrijding van Islamofobie. De Verenigde Naties (VN) besloot in 2022 om 15 maart tot de Internationale dag ter bestrijding van islamofobie uit te roepen. Aanleiding was de terreuraanslag op 15 maart 2018 door een extreemrechtse terrorist in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 51 moslims werden vermoord. Dit jaar valt de dag in Nederland samen met de Statenverkiezingen.

Aan de bijeenkomst werken mee: Abdou Menebhi (medeoprichter Comité 21 maart en Collectief Tegen Islamofobie & Discriminatie),  Achraf El Johari (jongerenburgemeester van Amsterdam), Richard McNeil-Willson (research fellow in critical extremism and counter-extremism studies), Oumaima Al Abdellaoui (schrijver, publiek spreker, en oprichter UniYoung),  Ewoud Butter (zelfstandig onderzoeker, adviseur, schrijver en oprichter Republiek Allochtonië),  Rabin S. Baldewsingh (nationaal coördinator tegen discriminatie en racisme), Martijn de Koning (cultureel antropoloog en publicist over islam en radicalisering), Roemer van Oordt (onderzoeker en trainer).

Afro-Surinamers & Hindoestanen in gesprek

Een panelgesprek over de relatie tussen Afro-Surinamers en Hindoestanen vindt plaats op woensdagavond 15 maart. Omdat in 2023 de Afro-Surinaamse gemeenschap 150 jaar afschaffing slavernij herdenkt en de Hindostaanse gemeenschap 150 jaar Hindostaanse immigratie, is het initiatief genomen de dialoog tussen de twee gemeenschappen op te zoeken. “Het doel is om de etnische spanningen bespreekbaar te maken en manieren te zoeken om deze te overwinnen,” zo schrijven de initiatiefnemers. Het panelgesprek is een eerste stap om deze dialoog aan te gaan.

Lees op de website van Pakhuis de Zwijger alles over het weekprogramma (van 13 tot en met 16 maart) en over het festival (op 16 maart vanaf 19.00 uur) in het kader van de Week tegen Racisme 2023.

WTR Socials_Header Donker_1
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.