De vooruitgang die in de voorbije decennia geboekt is, “verdwijnt zienderogen”, waarschuwt de VN-baas in een toespraak op de zitting van de Commission on the Status of Women, een van de belangrijkste VN-vergaderingen rond de rechten van vrouwen.

“In Afghanistan zijn vrouwen en kinderen gewist uit het publieke leven. In veel andere plekken in de wereld worden hun seksuele rechten teruggeschroefd”, zegt Guterres. “In sommige landen riskeren meisjes die naar school gaan gekidnapt of aangevallen te worden. In andere landen heeft de politie het gemunt op de kwetsbare vrouwen die ze zou moeten beschermen.”

De internationale gemeenschap heeft zich in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) onder meer tot doel gesteld om tegen 2030 alle vormen van discriminatie uit de wereld te helpen.

Maar dat doel drijft steeds verder weg, zegt Guterres. “Als we op het huidige spoor blijven, duurt het nog driehonderd jaar.”

Hij verwijst onder meer naar de toename van de moedersterfte: elke twee minuten een vrouw tijdens tijdens de zwangerschap of bevalling. En de impact van de pandemie blijft voelbaar voor miljoenen meisjes die van school werden gestuurd, familieleden moeten verzorgen, of meisjes die gedwongen worden op jonge leeftijd te trouwen.

“Van Oekraïne tot de Sahel: crisis en conflict treffen vrouwen en meisjes het eerst en het ergst”, zegt hij. “En op internationaal niveau verzetten sommige landen zich nu zelfs tegen het opnemen van een genderperspectief in multilaterale onderhandelingen.”

Om gendergelijkheid te bereiken, is “collectieve en urgente” actie nodig, besluit de VN-baas. Daarvoor moet geïnvesteerd worden in onderwijs, het dichten van de loonkloof en werkgelegenheid voor vrouwen en meisjes, vooral in ontwikkelingslanden in het Zuiden.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.