Gemiddeld zijn er elke dag ongeveer zestig Oekraïense burgers die het leven laten of verwond worden door het oorlogsgeweld, volgens de mensenrechtenafdeling van de VN (OHCHR). In die cijfers zitten enkel de gevallen die onafhankelijk konden geverifieerd worden, de waarnemers erkennen dat de werkelijke tol waarschijnlijk veel hoger ligt. “Onze gegevens zijn slechts het topje van de ijsberg. De tol voor burgers is ondraaglijk,” zegt Hoge Commissaris voor Mensenrechten Volker Türk bij de publicatie van de nieuwe cijfers.

Door het geweld en tekorten aan stroom en water tijdens de koude wintermaanden, hebben bijna 18 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig. Ongeveer 14 miljoen mensen moesten het afgelopen jaar hun huis ontvluchten, laat de VN-functionaris weten.

Het merendeel van de burgerslachtoffers (90,3 procent) werd veroorzaakt door het gebruik van explosieve wapens met een groot bereik in dichtbevolkte gebieden. Het gaat om artilleriegranaten, raketten en luchtaanvallen. Daarnaast vallen burgers ook ten prooi aan mijnen en niet-ontplofte bommen.

“Elke dag dat de schendingen van de internationale mensenrechten en het humanitair recht voortduren, wordt het moeilijker en moeilijker om door het toenemende lijden en de vernietiging heen een weg naar vrede te vinden”, benadrukt Türk.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.