Een komma, geen punt

Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid slechts een komma, geen punt. Na de afschaffing van de slavernij begon een nieuwe bladzijde van het koloniale verleden: het ronselen van contractarbeiders uit Brits-Indië om de plantages in Suriname draaiende te houden. En dat betekende de start van de Hindostaanse migratiegeschiedenis, waarbij het volk zich in korte tijd verspreidde over drie continenten.

“Als Hindostaanse Nederlander heb ik me vaak een wandelend mysterie gevoeld. Mijn ouders komen uit Suriname, mijn voorouders uit India en ik ben zelf geboren in Nederland. Een Hindostaanse afkomst is gelaagd en voor velen vooralsnog onbekend”, vertelt initiatiefnemer en schrijver Shantie Singh.

Hoewel de verhalen uit deze periode een belangrijk onderdeel vormen van de gezamenlijke Nederlandse geschiedenis, ontbreken deze vooralsnog in de schoolboeken en daardoor in het collectieve geheugen. Met name de verhalen van de vrouwen. En dat is een probleem, vindt Shantie. “Het zijn de verhalen van onze voormoeders. Verhalen die ook wij in ons dragen, die ons hebben gemaakt tot wie we zijn. Dat deze vaak onzichtbaar zijn, betekent dat ook een deel van ons onzichtbaar is in deze samenleving. Dat we deze verhalen nu op onze manier naar het theater brengen, betekent dan ook veel.”

Theatervoorstelling Her (s)tories

Op 12 januari in Theater aan Het Spui te Den Haag vertellen schrijvers, dichters en performers uit de Hindostaanse gemeenschap onder leiding van Shantie Singh de verhalen van de pioniers, strijders en feministen van toen, ieder op hun eigen wijze.

De artiesten die het podium beklimmen zijn werkzaam in onder meer literatuur, muziek, politiek, journalistiek en woord-, dans- en beeldende kunsten, en zetten zich allen in hun om het publiek bewust te maken van het Hindostaanse erfgoed en de geschiedenis. Naast Shantie Singh nemen Raj Mohan, Angel Aruna, Nazrina Rodjan, Rubaina Bhikhie, Shailesh Bahoran, Tanja Jadnanansing, Pravini Baboeram, Zhunaysha Gadjahar, Charisa Chotoe en Anima Ruissen deel aan de voorstelling. Al deze mensen verdienen, net als de verhalen die zij brengen, een groter podium.

Geisje.ShantieSingh04
Shantie Singh Beeld door: Geisje van der Linden

De theatervoorstelling Her (s)tories is een initiatief van stichting Talk-Theater XL. Met de stichting deelt schrijver Shantie Singh haar passie voor vrouwenrechten, emancipatie, multiculturaliteit en het zichtbaar maken van verborgen verhalen. Dit doet ze niet alleen door woorden en verhalen op papier te zetten, maar ook middels multimediale projecten en theaterconcepten.

Her (s)tories is een initiatief van stichting Talk-Theater XL en is mede tot stand gekomen met steun en medewerking van het VSB Fonds, Gemeente Den Haag en Het Nationale Theater.

Praktische informatie
Datum:
 vrijdag 12 januari 2024
Locatie: 
Theater aan Het Spui (Spui 187, Den Haag)
Tijd: 
20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Tickets: 
€ 20,- / € 17,- (te koop  via de website van Het Nationale Theater)
Website: 
talktheater.nl

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.