Samenlevingen waar vrouwen het goed hebben zijn vreedzamer, democratischer en welvarender, zegt het Institute for Women, Peace and Security (GIWPS) van Georgetown University. Bovendien zijn ze beter voorbereid op de gevolgen van de klimaatverandering.

Dat is goed nieuws voor Denemarken, Zwitserland en Zweden, die de top-3 uitmaken in de nieuwe wereldwijde index van 177 landen. Ook Nederland en België scoren relatief hoog met respectievelijk een negende en elfde plaats.

Helemaal onderaan de lijst bungelen de Centraal-Afrikaanse Republiek, Jemen en Afghanistan. De twintig laatste landen in de ranglijst hebben in de voorbije jaren te maken gehad met gewapende conflicten.

Voor de ranglijst is rekening gehouden met dertien indicatoren om de inclusie, rechtvaardigheid en veiligheid te meten in 177 landen. De ranglijst houdt onder meer rekening met toegang tot onderwijs en werkgelegenheid, de wetgeving en georganiseerd geweld.

“Als sinds 2021 staat Afghanistan te boek als het slechtste ter wereld om vrouw te zijn”, zegt Torunn L. Tryggestad, directeur van het Centrum voor Gender, Vrede en Veiligheid van het Vredesonderzoeksinstituut Oslo, dat meewerkte aan de index.

“Afghaanse vrouwen worden elke dag wakker zonder baan, zonder onderwijs en zonder autonomie over hun leven. Deze index zou moeten dienen als een wake-up call voor wereldleiders dat een heel land aan vrouwen gevangen zit.”

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.