Er is iets vreemds aan de hand met het debat over racisme. We discuteren over arbeidsmarkt, onderwijs en huisvesting. We voeren pennentwisten over geschiedenisboeken. We klagen het racisme van de politie aan. Dat is allemaal meer dan terecht en we moeten dat vooral blijven doen.

Maar het valt op dat we het nooit over de ondersteuning van de slachtoffers hebben. Alsof je je op een levensgevaarlijk kruispunt zou beperken tot het stellen van structurele eisen voor meer verkeersveiligheid… terwijl wie van zijn sokken wordt gereden nooit een dokter of verpleger te zien krijgt.

Dit boek pleit vurig voor meer slachtoffercultuur. Want racisme doét iets met mensen, pepert Naima Charkaoui ons aan de hand van tientallen voorbeelden in. Ze reikt handvatten aan om met de gevolgen om te gaan en focust op veerkracht, weerbaarheid en hoop. “Wanneer iemand praat, wordt het dag”, schrijft uittredend kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen in zijn voorwoord. “Deze gedachte geeft treffend mijn ervaring weer bij het lezen van dit boek.”

Over de auteur

Naima Charkaoui is politicologe en werkt rond mensenrechten, kinderrechten en diversiteit.

Boekvoorstellingen

racismecharlaoui
Beeld door: uitgeverij EPO

Dinsdagavond 26 februari in Brussel – informatie
Donderdagavond 14 maart in Antwerpen – informatie
Dinsdag 19 maart studievoormiddag in Schaarbeek – informatie
Donderdag 21 maart in Roeselare – meer informatie volgt
Maandagavond 1 april n Genk – meer informatie volgt
Donderdagavond 6 juni in Gent – meer informatie

Boekgegevens

Titel: Racisme. Over wonden en veerkracht | Auteur: Naima Charkaoui | Uitgeverij: EPO | Uitgave: paperback | Aantal pagina’s: 208 | Prijs: €20,- | Verschenen: februari 2019 | ISBN: 9789462671614 |

Bestellen

Klik hier als u het boek wilt bestellen. Ook kunt u op deze pagina inhoud van het boek ‘Racisme. Over wonden en veerkracht’ downloaden en een fragment hiervan.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.