Helaas, de paradox is: hoe meer uitleg, des te minder men ervan begrijpt. Waarom kan men van de islam zoveel tegengestelde zaken zeggen? En hoe kunnen we toch het ‘ware gezicht’ van de islam achterhalen? Is het voldoende om de Koran te lezen? Kunnen we tot slot te weten komen hoe deze godsdienst – met een miljard gelovigen – onze levenswijze en de wereldvrede belaagt of verrijkt?
In dit helder geformuleerde boek, dat eerder deze week is verschenen bij uitgeverij Berne Media, legt Adrien Candiard uit waarom de islam niet eenvoudig te duiden is, maar hij biedt ons wel meer inzicht.

Enis Odaci van Stichting Humanislam zegt over dit boek: “Candiard weet als christen zeer goed de vele fijngevoeligheden in de islamitische theologie en cultuur te duiden voor een breed publiek. Zwart-wit analyses bestaan niet in zijn vocabulaire en dat vormt een welkome, genuanceerde aanvulling op het islamdebat.”
Adrien Candiard (1982), opgeleid als historicus, trad toe tot de orde der Dominicanen en studeerde vervolgens theologie. In 2012 vestigde hij zich in Cairo, legde zich toe op het leren van Arabisch en behaalde zijn master in Islamstudies aan de Amerikaanse universiteit aldaar. Hij is verbonden aan het Dominicaans Instituut van Oosterse Studies.
Boekgegevens:
Aantal pagina’s: 143 pagina’s | Prijs: € 16,90 | ISBN: 978 90 8972 266 9 | vertaald uit het Frans door Joanne Seldenrath | Klik hier voor meer informatie of om het boek te bestellen
Ik verwacht van de moslim bevolking helemaal niet dat ze het ware gezicht doorgronden van mijn christendom en het christelijk erfgoed, waarom zou ik dat mogen/moeten verwachten? Zelfde laken een pak voor de omgekeerde situatie, lijkt me, simple comme un jour. Waar komt die instelling om je overal in te verdiepen toch vandaan? Het gewone leven van je eigen cultuur en omgeving is al ingewikkeld genoeg. Wat ik me wel kan voorstellen, dat je als immigrant toch enigszins op de hoogte raakt van de gewone alledaagse en rechtskundige normen en waarden in het land waarin je je vestigt.
‘Waarom we meer van de Islam willen begrijpen’, zou wat mij betreft een betere kop zijn geweest. Maar ik ben – in tegenstelling tot sommige anderen – wel nieuwsgierig naar alles, van donkere materie tot Islam; en heb al het een en ander gelezen zoals de pil van Hans Küng.
Enis Odaci bedoelt als aanbeveling: “Candiard weet als christen zeer goed de vele fijngevoeligheden in de islamitische theologie en cultuur te duiden …”. Dat is fijn voor andere christenen, maar is er niet meer behoefte aan een boek waarin de Islam voor lompe atheïstische Hollanders (de meerderheid) wordt uitgelegd? Waarin bv de auteur, in tegenstelling tot een dominicaan, weet wat spotten is?