De Europese lidstaten beloofden voor september 2017 160.000 vluchtelingen te reloceren vanuit onder andere Griekenland en Italië. Deze week liep de termijn af en nog geen derde van het beloofde aantal vond een plek elders in Europa, waar hun vraag om asiel verder behandeld zou kunnen worden. We Gaan Ze Halen trok al in december 2016 aan de bel door met honderden auto’s naar Den Haag te rijden en zich aan te bieden als hofchauffeur van Het Koninkrijk der Nederlanden.

Toen had Nederland nog maar 7% van het beloofde aantal vluchtelingen uit Griekenland gereloceerd. Inmiddels zit ze op 43%. ‘Dat is beter dan veel andere landen in Europa, maar minder dan de helft van de belofte, die was gedaan aan mensen in een uitzichtloze situatie. Veelal gevlucht uit oorlogsgebieden, voor onderdrukking of geweld, mensen die al meer dan een jaar in een tussen fase verkeren, nauwelijks gehoord worden en met reden het gevoel hebben vergeten te worden.’ Het kort geding en het hoger beroep van de Stichting, bedoeld om de staat te verplichten tot het nakomen van hun verplichtingen leverde niet het gewenste resultaat. ‘De rechter leek niet de vrijheid te voelen om zich uit te spreken over zo’n politiek gevoelige zaak, terwijl er door vluchtelingen én door Griekenland en Italië op landen als Nederland gerekend werd!’ aldus Rikko Voorberg, woordvoerder van de Stichting.

Zaterdag 30 september nodigt We Gaan Ze Halen iedereen uit die wil helpen om samen een halve brug te bouwen gericht naar Athene. Aan het IJ, op de stoep voor het EYE Filmmuseum. ‘In Athene wordt op die dag met vluchtelingen en Europeanen een halve brug richting Europa gebouwd. Op nog twintig andere plaatsen wordt zo’n soort manifestatie gehouden’, aldus Berta de la Hesa van de Spaanse organisatie Sick of Waiting, die deze Europese manifestatie organiseert. Op hun website hebben ze bijna 20.000 sympathisanten verzamelde uit 130 landen; zowel vluchtelingen als Europeanen die ‘zat zijn van het wachten.’ De bouw begint om 11 uur, om 16.30 wordt de noodzaak van de brug en de huidige stand van zaken in Europa toegelicht door de initiatiefnemers. Om 17.00 luiden de aanwezigen figuurlijk de noodklok met wekkers en toeters en bellen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.