Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol keurt de actie af en sprak afgelopen vrijdag de hoop uit dat de actiegroep zijn plannen staakt. De actie zou volgens haar de inmiddels in gang gezette inspanningen van de Griekse autoriteiten, de Europese Commissie, Nederland en andere lidstaten om vluchtelingen op te vangen doorkruisen.

De initiatiefnemers tonen zich niet ander de indruk. “Doorkruisen? Dat is precies de bedoeling,” zeggen ze. “U heeft de woede en frustratie van de duizenden burgers, honderden maatschappelijke partijen, kerken en religieuze en politieke leiders over de politieke ‘deal’ van 10 september ongetwijfeld opgemerkt. Slechts 100 kwetsbaren reloceren is veel te weinig en dat ten koste doen gaan van 100 kwetsbaren in kampen buiten Europa is schandalig.”

“De ongelooflijk snelle sponsoring van onze vliegtuigstoelen stamt van ná de deal om 100 kwetsbaren uit Moria te halen ten koste van 100 kwetsbaren uit kampen buiten Europa. Ook de FNV advertentie met 100 sympathiserende partijen stamt van na deze deal. En niet alleen in Nederland wordt deze ‘deal’ hevig bekritiseerd, ook Griekse politieke partijen steunen het initiatief van We Gaan Ze Halen omdat de huidige inspanningen die u noemt niet leiden tot solidariteit en compassie, aldus een woordvoerder van KINAL, één van de partijen in het Griekse parlement.”

Op 3 oktober twitterde voormalig premier van Griekenland, George A. Papandreou: “Het door burgers gecrowdfunde vliegtuig van We Gaan Ze Halen landt op 5 oktober om 189 vluchtelingen te reloceren naar Nederland. Regeringen moeten luisteren en hun deel doen.”

De oud-premier pleit voor solidariteit en compassie, zo stellen de initiatiefnemers in een reactie richting de staatssecretaris. “Als u het Nederlandse deel doet, zullen de Grieken ongetwijfeld de praktische moeiten die u noemt over selectie en veiligheid kunnen wegnemen. De verruimde criteria voor geschiktheid voor relocatie, zoals voorgesteld in het Europese Migratie Pact bieden alle ruimte die nodig is om snel mensen te selecteren.”

“Onze vlucht vertrekt op maandag 5 oktober om 9.00, daarna heeft u tot woensdag 7 oktober om alsnog akkoord te gaan. Dan vliegt het vliegtuig terug. We nodigen u van harte uit om bij de Welkomstmanifestatie aanwezig te zijn op 7 oktober in Den Haag om 18.00 uur. Ook als u dan nog steeds geen akkoord heeft gegeven, horen wij en alle aanwezigen daar graag hoe het mogelijk is dat na al die jaren van onmenselijk lijden in het Europees georganiseerde kamp Moria, de recente brand en de onhoudbare situatie in het nieuwe noodkamp (RIC) een door burgers gesponsord vliegtuig als een lege huls van Nederlandse besluiteloosheid terugkeert. Bij voorkeur juichen we daar met alle aanwezigen voor uw dan genomen rechtvaardige besluit om de eerste 189 mensen te reloceren die dan hun procedure hier kunnen vervolgen.”

Rikko Voorberg, Johannes van den Akker en Suzan Doodeman van Stichting We Gaan Ze Halen schrijven dit namens alle burgers die de vluchten ED3040 en de ED3041 financieel mogelijk maken. De grote vraag is of staatssecretaris Broekers-Knol de humanitaire handreiking vanuit de Nederlandse samenleving accepteert of niet.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.