De beelden zijn gedeeld met de politie en het stedelijke moskeebestuur deed aangifte en heeft ook het gemeentebestuur geïnformeerd. In het persbericht zegt Milli Görus Noord-Nederland (MGNN), de koepel waartoe de Westermoskee behoort, zich zorgen te maken over het groeiend aantal gerichte acties tegen gebedshuizen, in het bijzonder moskeeën. “Zolang er geen collectief en sterk tegengeluid is vanuit bestuur en politiek, zullen de daders hun vernielingen politiek en/of ideologisch legitimeren.”

ruiten mggn
Vernielde ruiten Beeld door: Facebook MGNN

Tijdens de laatste ramadan was er een hele reeks aanvallen op moskeeën waaronder gerichte dreigbrieven tot een brandstichting van een moskee in Gouda. Milli Görüs wijt dit aan “toenemende islamhaat en intolerantie”. De moskeekoepel roept de politiek op om “ondubbelzinnig stelling te nemen tegen dit soort haatincidenten”.

Milli Görüs en de Westermoskee geven aan dat zij hun veiligheidsmaatregelen opschroeven. “Fysieke maatregelen zijn echter niet de oplossing. Daarvoor is een krachtig politiek en maatschappelijk tegengeluid nodig.” In december 2020 was de Westermoskee doelwit van een man die een steen door de ruit gooide en de Hitlergroet bracht.

In april jl. schreef politicoloog Roemer van Oordt een achtergrondartikel op de website Republiek Allochtonië over de nieuwe piek in hatecrime tegen moskeeën. Hier en daar klinkt in de samenleving en vanuit de politiek steun door voor de getroffen geloofsgemeenschappen. Van Oordt concludeert in zijn analyse: “De aanpak van dit maatschappelijke probleem vraagt om veel meer. En dat wordt door slechts enkele politici structureel geagendeerd.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.