Op 2 mei organiseert het Joods Educatief Centrum Crescas een debat samen met de Balie, over hoe men gebruik en misbruik maakt van vergelijkingen met Joden en de Holocaust. “Daarbij komen we vanzelf op de vraag hoe het komt dat de Joodse Gemeenschap zo weinig een protestgeluid laat horen tegen dit fenomeen. En niet alleen de Joodse Gemeenschap, ook andere minderheden die in de regel uitreiken naar ‘collega-minderheden’, tonen zich niet of nauwelijks solidair met de Joodse minderheid,” aldus de organisatie. “Hoe komt dat eigenlijk? Er zijn meerdere antwoorden op die vraag te formuleren. Eén daarvan is dat Joden vaak niet gezien worden als minderheid en sterker nog: ze worden als geprivilegieerd beschouwd. Dat is de Joodse paradox waarmee we moeten leven. Of kunnen we iets aan dat beeld doen?”

Schermafbeelding 2022-04-25 om 20.07.50
Maandagavond 2 mei wordt volgens de organisatie een avond over identiteit, geschiedenis, mythevorming en slachtofferschap. “Maar vooral een avond waar we met elkaar proberen een mening te vormen over wel of niet naar buiten treden als Joodse minderheid. En zo ja, hoe dan?”
Onder de sprekers: Job Cohen (voorzitter van het Amsterdamse 4-5 mei comité), Irene Zwiep (hoogleraar Hebreeuwse en Joodse studies aan de UvA), Zihni Özdil (historicus, auteur en columnist), en schrijfster Ellen Ombre. Voor de muzikale begeleiding zorgen Niki Jacobs en Peter van Os.

Als je de bijeenkomst wilt bijwonen en wilt meepraten, kun je kaartjes kopen via deze ticket-pagina van De Balie.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.