De traditioneel ‘linkse’ partijen hebben namelijk zetels verloren, rechts is gegroeid. Hoe liggen de verhoudingen tussen ‘links’ en ‘rechts’? In het programma Buitenhof gingen drie deskundigen met elkaar in gesprek over deze vraag. Socioloog en filosoof Willem Schinkel viel op met zijn analyse van de verkiezingen.

https://www.npo.nl/buitenhof/19-03-2017/VPWON_1265955
Socioloog Willem Schinkel in gesprek bij Buitenhof (NPO). Bron: www.npo.nl

‘Links’ is 20 zetels kwijt. Is er sprake van een ruk naar rechts?
Willem Schinkel: “Nee, we hebben al langer een gestage trek naar rechts. Dit is eigenlijk al 25 jaar aan de hand. Je zou kunnen zeggen dat het begon toen de PvdA in de tijd van Paars zijn ideologische veren afschudde en daarvoor de ideologische hoofdtooi van het neoliberalisme voor in de plaats zette. Dat was een enorme ruk naar rechts. En daarbij is de PvdA ook meegegaan in het idee dat er allerlei dingen zijn die niet benoemd mogen worden. Dat er een soort van politiek correcte censuur is die ervoor zorgt dat we bijvoorbeeld dingen op het gebied van migratie niet mogen benoemen. Dat heeft een ruimte op rechts geopend die zonder horizon is. Een ruimte, die steeds weer opnieuw ingevuld kan worden.”

Hoe bedoelt u dat, ruimte op rechts zonder horizon?
“Dat altijd het argument gebruikt kan worden van dat je dingen niet mag zeggen. Je hebt Wilders gekregen en inmiddels is er ruimte voor mensen in Nederland die zich alt-right noemen. Er is ruimte voor mensen als Thierry Baudet, die eigenlijk openlijk racistische en seksistische uitspraken doet. Dus dat is een open einden op rechts geworden en dat is een open dynamiek waarin links ten onder is gegaan. Een heel goed voorbeeld daarvan is het antwoord dat Lodewijk Asscher gaf op Geert Wilders (tijdens het NOS-slotdebat, red) toen Wilders over de geweigerde Turkse ministers in Rotterdam sprak. Asscher zei: ‘Ú twitterte, Aboutaleb trad op!’ Wat hij eigenlijk zegt is dat Wilders achter zijn telefoon zat, maar iemand van zijn partij sloeg Turken écht in elkaar en beknotte zo de vrijheid ven meningsuiting écht (…).”

Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.