Filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder kwam met het idee. Hij maakte eerder films (Gods Lam, Dos Santos, Nudes) met lesbrieven die gretig aftrek vonden op middelbare scholen voor lessen maatschappijleer en godsdienst. Hij volgde de afgelopen jaren de idealisten van We Gaan Ze Halen. Toen Voorberg in dit verband naar Athene reed met een oude harmonicabus ‘om vluchtelingen op te halen’, zat Kees-Jan hem voortdurend met de camera op de huid; zowel tijdens gloedvolle speeches als tijdens de momenten van tranen en wanhoop. Het levert een lesbrief op met uniek videomateriaal en een blik achter de schermen bij acties die in de media breed zijn uitgemeten.
Kees-Jan Mulder: “Waar maak je je druk over? En waar zou je aan beginnen als je daar iets aan wilt doen? Met deze les word je als docent uitgenodigd om met een klas middelbare scholieren te leren hoe je in actie kunt komen voor jouw thema’s en wat je dan te wachten staat. Aan de hand van vragen, filmfragmenten en een stappenplan ga je in gesprek over bewustwording, initiatief nemen, tegenslag en impact. En ook over de vraag of het zin heeft, dit soort acties.”
Rikko Voorberg: “Op veel scholen is godsdienstonderwijs naar de achtergrond geraakt, maar in actie komen voor recht en onrecht heeft alles met geloof en spiritualiteit te maken. Juist rondom Pinksteren is het mooi om na te denken over begeestering en geïnspireerd activisme. Deze lesbrief is er nadrukkelijk niet op gericht om iedereen in actie te krijgen voor vluchtelingenrecht in Europa. Het toont vooral hoe je van frustratie over een onderwerp in actie kunt komen, wat je vervolgens tegenkomt aan tegenslagen en wat succes nu eigenlijk betekent.”
Diverse onderwijzers dachten en werkten mee aan de lesbrief, die mogelijk is gemaakt door de Haella Stichting en de Stichting tot steun aan het godsdienstonderwijs te Amsterdam. De lesbrief is te vinden op wegaanzehalen.nl/lesbrief. Voorberg: “We kunnen klassen ook via een videoverbinding direct in contact brengen met vluchtelingen zodat zij zelf kunnen vragen of dit soort acties zin hebben. Het is één van de belangrijkste tips uit het kom-in-actie stappenplan: zoek de mensen en de dingen op waar je frustratie betrekking op heeft. En dat is vaak veel makkelijker dan je denkt.”