De UAF-Award wordt ieder jaar door het UAF uitgereikt. De prijs staat symbool voor de kennis, vaardigheden en doorzettingsvermogen van vluchtelingen die een nieuwe toekomst in Nederland opbouwen. Uit de duizenden vluchtelingen die het UAF begeleidt werden tientallen mensen voorgedragen voor nominatie. Hieruit zijn zes genomineerden geselecteerd op basis van studie- en werkprestaties én maatschappelijke betrokkenheid.

De verkiezing kwam tot stand op basis van een juryrapport én stemmen van het publiek. De prijs werd uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, Norhan Alseikh Hidar samen met juryvoorzitter Aart Jan de Geus: “Bij ieder verhaal dacht je ‘dit is de beste, deze verdient de UAF-Award’. En dan las je de volgende en kreeg je datzelfde idee. De zes genomineerden hadden stuk voor stuk een speciaal verhaal. Dat Lobna een passie voor taal ontdekt en dan als nieuwkomer ook nog een taalexpert wordt in een andere taal, is erg bijzonder. Dat werk en studie ontzettend belangrijk zijn voor Lobna blijkt wel uit haar enorme drive en is bewonderenswaardig. Een inspirerend voorbeeld van doorgaan bij afwijzing en eigen pad bewandelen.”

Duurzaam bestaan opbouwen

De UAF-Award werd uitgereikt tijdens een congres van het UAF. Hierin werd ingegaan op de vraag hoe we ervoor zorgen dat gevlucht talent weer kan bloeien: sneller onderdeel kan uitmaken van de Nederlandse samenleving en een duurzaam bestaan kan opbouwen. Want zo’n 80% van de vluchtelingen heeft vijf jaar na aankomst de aansluiting naar de arbeidsmarkt nog niet kunnen maken.

Fatimazhra Belhirch, directeur van het UAF, benadrukte tijdens het congres het belang om vluchtelingen hun talenten te laten benutten, ambities waar te maken en de regie over hun eigen leven – terug – te nemen. Tweede Kamerlid Anne-Marijke Podt, indiener van de initiatiefnota ‘Meedoen vanaf dag 1’ om statushouders sneller aan het werk te krijgen, onderstreepte dit in haar lezing. Vervolgens gingen hierover in gesprek Leendert de Bell (bijzonder lector Hogeschool Utrecht, bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van vluchtelingen), Rachelle van Daalen (programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit bij ProRail) en journalist Somajeh Ghaeminia tijdens een paneldebat.

Bron: www.youtube.com

De zes genomineerden

600×290-E-mailbanner-collage

De UAF-Award staat symbool voor de inzet en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die (opnieuw) hun toekomst vormgeven. De genomineerden voor de UAF-Award 2022 zijn alle zes geïnterviewd. Waar zijn ze goed in? Hoe zetten zij zich in voor de samenleving? Wat zijn hun dromen? Bekijk hun verhalen!

Het UAF (voluit: Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF) is de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland en zet zich in voor de belangen van gevluchte studenten en professionals in Nederland. Dit doen ze met begeleiding en ook financiële steun. Het UAF werkt met een uitgebreid netwerk van organisaties samen, als onderwijsinstellingen, werkgevers en gemeenten om de kennis, ervaring en het potentieel van gevluchte studenten en professionals zichtbaar te maken en te benutten. Per jaar ondersteunt het UAF zo’n 4.000 gevluchte studenten en professionals. Bekijk de website van het UAF.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.