Winnaar PAN ASIAN Award 2023: Joey Roukens

“Je hebt hem vast wel eens gehoord, maar wellicht wist je niet dat het Joey Roukens was,” aldus jurylid Mei Li Vos. “Roukens wist al als kind dat hij wilde componeren. Op zijn zevende zat hij op pianoles en kort erna begon hij nieuwe muziek te schrijven. Op zijn dertiende werd een muziekstuk van hem al uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble. Joey is een enorm productieve componist, die voor veel musici, gezelschappen en gelegenheden muziek schrijft. Hij kan alles, dat is de korte samenvatting. Als je op spotify de playlist van Roukens afspeelt beland je in een waanzinnige frenzy piano’s, slagwerk in de grote stukken voor orkesten, de blues, kerstliedjes en het magische concert voor de twee piano’s van de gebroeders Lucas en Arthur Jussen. Roukens combineert pop, jazz, klassiek en is nergens bang voor. Hij is een van de meest geliefde componisten van deze tijd, maar hij componeert tijdloos. In de volgende eeuw luisteren ze nog. Zijn muziek is al door veel grenzen gebroken en we gaan er van uit dat Roukens net zo’n huishoudnaam in de Nederlandse muziek wordt als Vrienten, Sweelinck en Andriessen!”

Winnaar INNOVASIAN Award 2023 – Dan Jing Wu

“Synthethische biomaterialen. Een 3D-geprint hart? Het klinkt als science fiction, en voor een deel is het toekomstmuziek. Maar Dan Jing Wu is iemand die zich niet laten tegenhouden door de beperkingen van nu,” aldus jurylid Ilyaz Nasrullah. “Zo onderzoekt ze hoe het borstweefsel van borstkankerpatiënten wiens borst(en) geamputeerd zijn kunnen worden geregenereerd. Want, zegt ze zelf, “het nazorgtraject van borstkankerpatiënten moet beter”. Wu is een voorbeeldige innovator, want zij richt zich eerst op de mens en pas dan op de technologie. Er is nog veel werk te doen voor haar technologie de grootschalige impact kan maken die zij voorziet. Met deze prijs zeggen wij tegen haar: geef niet op, hou vol, en maak het verschil.”

Winnaar RISING STAR Award 2023 – Haroon Ali

“Haroon Ali’s verhaal heeft erg veel indruk gemaakt op ons,” aldus jurylid Kai Verbij. “Zijn durf en lef is iets waar wij en vele anderen van kunnen leren. Het is een thema wat niet controversieel zou moeten zijn maar toch nog steeds is. Hij is een rolmodel voor velen die hetzelfde meemaken, maar zichzelf niet kunnen en mogen zijn. Het is erg mooi om te zien dat hij zijn stem laat horen, lekker zichzelf is en anderen helpt door een onderwerp bespreekbaar te maken dat nog in vele landen en culturen een taboe is. Iedereen mag trots zijn op wie hij of zij is, ongeacht de seksuele identiteit, afkomst en cultuur. We vinden het mooi wat hij doet. Zijn werk maakt erg veel los en wij zijn ervan overtuigd dat dit in de toekomst nog vaker gaat gebeuren.”

Herkenning en erkenning

Pan Asian Awards 2023_PAC oprichter Hui-Hui Pan ©Kenny Nagelkerke
PAC oprichter Hui-Hui Pan Beeld door: Kenny Nagelkerke

De Pan Asian Awards zijn in het leven geroepen om herkenning en erkenning te geven voor de vele opmerkelijke talenten met Aziatisch-Nederlandse roots en hun prestaties en verdiensten in hun werkveld. Pan Asian Collective (PAC) wil voorbij de eenzijdige beeldvorming van Aziatische Nederlanders en meer ruimte creëren voor diversiteit in de samenleving. Voor meer informatie over de Pan Asian Awards, de talentvolle finalisten en genomineerden ga naar: PAC.tv/pan-asian-awards.

Pan Asian Collective
maakt en deelt verhalen vanuit Aziatisch-Nederlandse perspectieven. Als collectief van programmamakers, creatives en storytellers is PAC een aanjager voor meer representatie en empowerment van Aziaten in Nederland. Hiermee werkt PAC actief mee aan een meer inclusieve samenleving gericht op groei en samenwerking.

Lees ook

image_6483441

In de race voor de eerste Pan Asian Awards: finalisten bekend

Herkenning en erkenning voor de grote verscheidenheid aan Aziatisch-Nederlands talent

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast