Tegenover de dagelijkse stroom berichten over oorlog en geweld wil PAX positieve verhalen laten zien. Verhalen van mensen die verandering teweegbrengen, op grote en op kleine schaal. De PAX Duif wordt uitgereikt aan mensen die hun nek uitsteken: door directe hulp te bieden, door het schrijven van stukken, in de politiek of door actie te voeren. De winnaars zijn gekozen door een vakjury, bestaande uit publicist, spreker en islamdeskundige Enis Odaci, LHBTQIA-predikant Wielie Elhorst, initiatiefnemer van de Keti Koti Dialoog Tafel Mercedes Zandwijken, schrijver, dagvoorzitter, spreker, trainer en procesbegeleider Chantal Suissa-Runne en PAX algemeen directeur Anna Timmerman. De winnaars van de PAX Duiven 2022 dragen op hun eigen, karakteristieke wijze bij aan een vreedzamere wereld, zo schrijft de jury.

Mohamedou Ould Slahi

4003

Mohamedou Ould Slahi uit Mauritanië was 30 toen hij zonder aanklacht, bewijs of proces gevangen werd genomen in Guantánamo Bay, op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Meer dan vijftien jaar lang zat hij onterecht vast en was hij één van de zwaarst mishandelde gevangenen. Zijn verhaal schreef hij op in Guantanamo Diary (2015), dat in 2021 verfilmd werd als The Mauritanian. Sinds zijn vrijlating in 2016 zet Mohamedou zich in als mensenrechtenactivist, waarbij hij velen weet te raken met zijn persoonlijke verhaal én zijn boodschap van vrijheid en vergeving. Dat doet hij onder andere als writer-in-residence bij het Groningse Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel en als curator bij De Balie Amsterdam. De jury vindt het verbluffend hoe Mohamedou met zoveel licht uit zo’n donkere plek is gekomen en ziet hem als een rolmodel voor vrede, vergiffenis en compassie. Ook bewondert de jury hoe Mohamedou steun vond in zijn geloof, terwijl hij zoveel geleden heeft doordat anderen datzelfde geloof wilden demoniseren en zelfs criminaliseren. Hij bewijst dat liefde altijd sterker is dan haat en licht sterker dan duisternis.

Stem op een Vrouw (Devika Partiman)

4005

Stem op een Vrouw zet zich in voor een representatief politiek bestel en daarmee een gelijkwaardige democratie. De genderongelijkheid die daarin nog bestaat, pakt Stem op een Vrouw onder andere aan door campagne te voeren zodat vrouwen die (net) buiten het gepeilde aantal zetels van hun partij vallen genoeg voorkeurstemmen ontvangen. Zo werkt Stem op een Vrouw op concrete wijze aan systeemverandering. De jury is zeer onder de indruk van de impact die Stem op een Vrouw al gemaakt heeft: door heel Nederland zijn er tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in totaal 459 extra vrouwen de raad ingestemd die op een onverkiesbare plek stonden! Mede hierdoor is dit jaar is 37 procent van de raadsleden vrouw; in de 70 grootste gemeenten is dat zelfs 41 procent.

Shadow Game

4006

Shadow Game is een transmediaproject dat onder andere bestaat uit een documentaire, waarin regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel drie jaar lang een aantal jongeren volgen die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht om bescherming en een beter leven te zoeken in Europa. De jury vindt het prijzenswaardig hoe het meest kwetsbare, vaak vergeten deel van de nieuwste generatie op deze manier een stem krijgt. Ook is het bewonderenswaardig dat de documentaire en de jongens die daarin een rol spelen actief worden ingezet om bewustwording onder politici en beleidsmakers te vergroten. Afgelopen juni hebben een aantal jongeren uit de documentaire een petitie overhandigd aan het Europees parlement. Daarnaast werden tieners in heel Europa opgeroepen om een video in te sturen waarin ze vertellen wat er gedaan moet worden om kinderen op de vlucht te beschermen. De jury ziet deze prijs als een aanmoediging om te luisteren naar de stem van de jeugd en roept op tot een humaner vluchtelingenbeleid in heel Europa.

Chihiro Geuzebroek

4002

Chihiro Geuzebroek is een intersectionele klimaatactivist die zich op veel verschillende manieren inzet voor dekoloniale klimaatrechtvaardigheid. Zo geeft zij trainingen en lezingen, schrijft ze stukken, maakte zij de documentaire Radical Friends en richtte zij de dekoloniale organisatie Stichting Aralez op. De jury vindt het knap hoe zij daarbij de complexe relatie tussen de klimaatcrisis, kapitalisme, racisme en kolonialisme weet te doorgronden en over te brengen. Daarmee toont zij zich bovendien een bruggenbouwer tussen verschillende bevolkingsgroepen en bewegingen. Ook bewondert de jury Chihiro’s doorzettingsvermogen om bewustwording over de systemische oorzaken van de klimaatcrisis te vergroten. Juist doordat zij volhardt in wat voor veel mensen een ongemakkelijke boodschap is, draagt zij op belangrijke wijze bij aan een inclusieve samenleving waarin menselijke waardigheid en solidariteit voorop staan.

Mwatana for Human Rights

4007

Mwatana for Human Rights is een een onafhankelijke Jemenitische mensenrechtenorganisatie en partner van PAX. Mwatana houdt zich onder andere bezig met het documenteren van mensenrechtenschendingen door alle strijdende partijen in Jemen. De jury prijst de methodische en veelzijdige aanpak waarmee Mwatana daadwerkelijk verandering teweegbrengt in een conflict waar vaak weinig tot geen aandacht voor is: dankzij hun inzet wist Mwatana de aandacht van de internationale gemeenschap te vestigen op de wapenindustrie en de aanbeveling van de speciale VN-gezant voor het staakt-het-vuren-akkoord te beïnvloeden. Ook blijkt dat de documentatie van schendingen, en de (internationale) aandacht die dat met zich meebrengt, bijdraagt aan een afname van geweld en dus ook slachtoffers. Met deze award wil de jury ook hier weer aandacht vragen voor dit te vaak vergeten conflict, dat aan velen het leven kost door honger en geweld.

Vredesweek
De PAX Duiven worden uitgedeeld in de Vredesweek bij het evenement Generatie Vrede: wat is vredesactivisme anno nu? Tijdens de PAX Vredesweek staat Nederland een week lang in het teken van vrede. Meer informatie is te vinden op vredesweek.nl. Wie ook wil lezen hoe de winnaars hebben gereageerd op de bekendmaking, kan kijken op deze webpagina van PAX.

BeleidsadvJuridisch_mbo_830x90
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.