Maar voor de nostalgische kerstmis vierders klaarblijkelijk een brug te ver. Er is een hevige discussie losgebroken en al 25.000 mensen tekenden de internetpetitie tegen de kunstmatige boom en voor ‘respect voor onze waarden en tradities’. Er valt te lezen: “Na het verbod op varkensvlees in schoolkantines, na het veranderen van de naam ‘kerstmarkt’ in ‘winterpret’ is nu beslist om de kerstboom van de Grote Markt te halen”.

Dacht ik eerst nog optimistisch dat het een offensief betrof tegen de verlichte seculiere meerderheid, blijkt uit het varkensvlees dat het toch de weinig verlichte moslims weer zijn die ons ‘onze’ tradities afpakken. Bij navraag bleek overigens dat er geen moslim bezwaar had gemaakt tegen de dennenboom. En om de proef op de som te nemen gaat Sahar Jahish, onze W!J in het land-reporter, onderzoeken of moslims ook ‘iets’ doen met Kerst of dat de verlichting nog moet doorbreken.  Volgens arabist Jan Jaap de Ruiter heeft die doorbraak al lang plaatsgevonden. U kunt er alles over lezen de komende maand.

Toen ik kennis had genomen van al deze commotie, moest ik denken aan een fragment uit Brief van God, opgetekend door Bo Lozoff in Verlicht mijn nacht, een bundel met de ontroerendste gebeden van de wereld die is samengesteld door Annemiek Schrijver. Dat fragment wil ik u deze hoopvolle maand niet onthouden:

Mijn gezegende kinderen van planeet Aarde. De wereld is te klein geworden voor jullie doordringende religieuze kwezelarij en verwarring. De hele planeet is nu verbonden door middel van luchtverkeer, satellietschotels, telefoon, rockconcerten, ziektes en gemeenschappelijke noden en zorgen. Blijf bij de tijd!

Als je echt wilt helpen met het vieren van de verjaardag van Mijn Zoon Jezus, leg jezelf dan toe op het vinden van een oplossing voor het probleem van het voeden van de hongerigen, het kleden van de naakten, het beschermen van de misbruikten en het huisvesten van de armen. En wat net zo belangrijk is, maak van iedere dag een voorbeeld van vriendelijkheid en goed humeur. Ik heb je alles gegeven wat je hiervoor nodig hebt, jullie moeten alleen de angst die je hebt voor elkaar achterlaten en beginnen met leven, liefhebben en met elkaar lachen.

Nou, als God het zegt, zou het dan ook waar zijn dat we op 21 december de overgang naar een nieuw tijdperk maken? Het einde van de Mayakalender luidt het begin in van een nieuw tijdperk van bewustzijn. In die nieuwe cyclus kun je de wereld alleen veranderen als je je innerlijke leven verandert. Precies, beginnen met leven, liefhebben en met elkaar lachen. Als dat niet zou helpen om verlicht te worden!
En als u nog twijfelt, kunt u altijd nog een exemplaar van Verlichting voor luie mensen in de wacht slepen via onze site. Of zelf proefondervindelijk vaststellen hoe verlicht u bent door mee te doen aan de grote W!J Verlichtingsquiz!
Ik wens u verlichte weken in donkere dagen.

I.Overdijk-Twitter

Ida Overdijk

Eindredacteur religie & cultuur TV

Ida Overdijk is eindredacteur religie & cultuur TV, tot 2016 bij de IKON, nu bij EO.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.