Het onderscheid tussen westers en niet-westers is in de jaren negentig in gebruik geraakt, omdat onderzoekers van het CBS zochten naar een manier om extra verdieping aan te brengen in onderzoek naar integratie.

Tanja Traag: “Het idee leefde dat de integratie van Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond verschilde van die van Nederlanders met een westerse migratieachtergrond. Op basis van het OECD-lidmaatschap (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling red.) heeft men als criteria welvaart en cultuur genomen. Dit was in die tijd de visie op de wereld en dus ook op integratie.”

Niet alleen is het welvaartsniveau van veel landen veranderd, ook het gelijkstellen van welvaart en cultuur aan ‘westers’ is onwenselijk volgens het onderzoeksinstituut dat eind 2016 stopte met het gebruik van de termen allochtoon en autochtoon en ze verving door mét en zonder migratieachtergrond. De inhoud van die begrippen bleef overigens wel gelijk.

Lees hier het hele interview met Tanja Traag.

Bron: Nieuw Wij

Zoe7

Zoë Papaikonomou

Verslaggever Superdiversiteit

Zoë is onderzoeksjournalist, mediadocent en onderzoeker & adviseur diversiteit en inclusie. Ze is auteur van het boek ‘Heb je een …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.